Print this page
Вторник, 14 Юни 2011 16:00

Ще стане ли Great Wall Voleex C20 EV български електромобил?

От
Електрическият Voleex C20EV на топ място

Откриването на Автосалон София 2011 по време на пресконференцията на Литекс Моторс и Great Wall Motors е някак естествено - все пак компаниите инвестират и изграждат завод за автомобили в България. Наистина изключително радващо събитие и инициатива, която ще осигури 2000 работни места в регион Ловеч. Брошурата на тандема, с която се сдобихме по време на пресконференцията ни върна в годините назад, със снимки и по няколко думи за производството на автомобили в България. Булгаррено, Пирин Фиат, Москвич Алеко, Ровър Маесто... И ето сега отново, но този път много истински, с голям завод с капацитет 50,000 коли годишно и... перспектива за сглобяване на електромобил...

Става дума за изложения (като на всички останали щандове, на които има електромобили) на централно място на щанда на Литекс Моторс Great Wall Voleex C20 EV електромобил. Интересът към колата определено е сериозен, което се разбира и по това, че едни от най-четените статии в eCars.bg са за колата, която вече e в топ три на съответната графа.

Всичко това е много интересно, но реалните неща, от които хората се интересуват са кога ще започнат продажбите на електромобила в България, каква ще бъде цената му и в нашия случай, дали и кога ще започне производството в същия този нов завод на Литекс Моторс и Great Wall край Ловеч. На тези въпроси обаче няма лесен и бърз отговор. Бранд мениджърът на Литекс Моторс, Николай Ликьов, сподели в разговор с нас, че засега C20 EV "е само концепция", а продажбите "ще започнем да обсъждаме в края на 2012 г."

Упс, това е малко далеч, но реално погледнато нещата наистина на са прости. Да помислим за едно много важно нещо обаче. Г-н Ликьов каза още, че засега няма информация за това дали електромобилът може да се сглобява в завода край Ловеч, но само си помислете за тази възможност - та колко държави в света ще могат скоро да се похвалят с производство на електрическа кола? Ако това стане България определено ще се окаже в много добра позиция по отношение на електрическата мобилност и ние сме убедени, че ако на родна земя се сглобява електромобил, интересът към електрическите коли у нас ще се увеличи неимоверно.

За да стигнем до там обаче трябва да направим много неща. Ще се учудите колко много може да се постигне на ниво потребител. Ако всеки се интересува, настоява, изисква и показва, че електрическата мобилност е форма на придвижване, която подкрепя, и държавата, и автопроизводителите, и електроразпределителните дружества, ще имат допълнителни поводи да ускорят нещата по разработка и производство на електрически коли, инфраструктура, смарт мрежа и сервизно обслужване.

Great Wall Voleex C20 EV определено може да се превърне в достъпен за българския пазар електромобил на много конкурентна цена, още повече, ако бъде сглобяван у нас. През тази и следващата година обаче трябва да се работи много усилено за държавна подкрепа за бранша - вижте само как рязко се осъзна Германия - за облекчаване на административните процедури, изграждане на инфраструктура и сервизна мрежа, за подобряване на технологиите и сваляне на цените и не на последно място, за създаване на пазар, лизингови отношения и популяризиране на електромобилите в обществен план.

И ако нов завод за коли, който има перспектива да сглобява електромобил не е истински стимул, не знаем какво друго би могло да е. Дори електромобилът на Great Wall да се внася, все така нещата изглеждат много перспективни и имаме много поводи да работим за едно сериозно и перспективно бъдеще на електрическата мобилност в България.

eCars.bg

Прочетено 6530 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:15
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.