Сряда, 06 Юли 2011 17:15

Турска корпорация в преговори за спасяване на норвежката Think

От
Think City вече не е на производствената линия

От базираната в Турция инвестиционна група BD Otomotive обявиха, че са в напреднал стадий на преговори за спасяване на производителя на електромобили Think Global AS от колапс.

"Намеренията ни са прости – да спасим Think от фалит и да направим достъпна градска електро кола за Европа каквото е оригиналното предназначение на техните електромобили," коментира управителят на BD Otomotive Осман Бойнер в изявление. "Ние имаме производствените възможности и мрежа за продажни да направим това и в комбинация с талантливото ядро на Think в Норвегия, целта ни е да пуснем нови платформи и следващо поколение електромобили, ако начинанието се окаже успешно."

BD Otomotive е проучила детайлно потенциалната сделка и има одобрението на борда на директорите си за финализиране на договора, се казва в изявлението...

Think подаде документи за обявяване във фалит на 22 юни след като опитите за рекапитализация и преструктуриране се провалиха. Това е четвъртият срив на компанията за 20 годишната й история.

Посочен от съда попечител от базираната в Осло кантора Thommessen контролира Think и води преговорите с BD Otomotive.

Според изявлението, BD Otomotive притежава и управлява производствени съоръжения в Турция и Италия, в които лекотоварни превозни средства с ДВГ се преобразуват до електромобили. Компанията също така сглобява батерии и разполага със завод за рециклиране за литиево-йонни и други индустриални батерии. В допълнение, групата инвестират в зарядна инфраструктура за електромобили и притежава зарядни станции в Турция.

Европейското производство на единствения модел на Think, мини колата City, беше преустановено през март с цел балансиране на наличностите, след като компанията продаде само 1,043 City коли през 2010.

През 2008 г. глобалната криза почти съсипа Think, но компанията намери нови инвеститори и възобнови производството си в края на 2009 г. Think беше собственост на Ford от средата на 1999 до януари 2003 г. и е в постоянни затруднения след като беше продадена от автопроизводителя.

Прочетено 1161 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:58
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.