Петък, 08 Юли 2011 11:30

Renault Frendzy – нов електромобил за работа и забавления

От
Новата електрическа изненада на Renault - Frendzy

Renault действа изключително активно в електромобилно направление напоследък и най-новата концепция на компанията е електро кола на име Frendzy. Компактно лекотоварно превозно средство, моделът е разработен като гъвкава платформа, която да отговаря на изискванията на съвременния живот, с необходимото ниво на комфорт.

Според френския автопроизводител, който вече е на път да започне производство на четири електрически коли през 2012 г., Frendzy представлява един работен свят, по същия начин, по който DeZir концептът на компанията изразява любовта, а Captur идеята олицетворява свободата да изследваш света.

Целта на Frendzy е да бъде адаптируемо решение, подходящо за съвременните потребители, които често смесват работния и домашния свят...

Лорънс ван дер Акер, старши вицепрезидент по дизайна в Renault, казва: "Frendzy е четвъртото превозно средство, което илюстрира новата дизайн стратегия на Renault, серия, която започна с DeZir. Frendzy заема оригинална и новаторска позиция в света на лекотоварните превозни средства като ключова част от дейността на Renault".

Във вътрешността на Frendzy, от пасажерската страна няма остъкляване или колонка, просто една конвенционална врата и една плъзгаща врата, в която има 37-инчов широк екран. Това е работният свят. Шофьорската страна, завършена със странични прозорци, отново няма колонка, но вратите се отварят централно и представлява семейния свят. И в двата свята се влиза и товари много лесно.

През седмицата, Frendzy е превозно средство, което се нагажда към изискванията на бизнес потребителя, с голям външен екран, който може да показва полезни съобщения или информация (като "доставям стока" или "връщам се след 5 минути", методът на зареждане на батерията или оставащия заряд), както и рекламни послания, и в движение, и на място. Дойде ли уикенда, колата се преобразува във фамилно возило, с комфортна пасажерска седалка и, в задната част, голяма цяла седалка. В зависимост от моментното им настроение, децата могат да гледат филм или да играят игри на чувствителни към натиск подложки, които се плъзгат от облегалката на шофьорската седалка. Могат също така да рисуват на специално пано тип черна дъска, интегрирано в плъзгащата врата.

renault-frendzy-concept-01 renault-frendzy-concept-02 renault-frendzy-concept-03 renault-frendzy-concept-04 renault-frendzy-concept-06 renault-frendzy-concept-07 renault-frendzy-concept-08 renault-frendzy-concept-09 renault-frendzy-concept-10 renault-frendzy-concept-11 renault-frendzy-concept-12

Шофьорът също може да настройва колата към своите нужди. В 'работен' режим, огледалата за обратно виждане са вдигнати, а вътрешното осветление е зелено; в 'семеен' режим, огледалата се завъртат в хоризонтална позиция, а интериорът се окъпва в приятно оранжево сияние. Цветните мигачи във фаровете и стоповете индикират отвън в кой режим работи Frendzy.

Както и DeZir, която беше показана през 2010 г. на автошоуто в Париж, Frendzy е изцяло електрическа кола. С дебют във Франкфурт през септември, моделът използва същото задвижване на електрическото Kangoo Z.E., което скоро ще излезе на пазара, макар че зарядният порт – разположен под логото на Renault отпред – е идентичен с този на ZOE Preview.

По отношение на размерите, Frendzy има дължина от 4,091 мм, широка е 1,872 мм, а товарният й капацитет е 2,250 литра. С литиево-йонни батетии и 44 кВ електромотор, Frendzy постига въртящ момент от 226 Нм и максимална скорост 130 км/ч.

[От: Thegreencarwebsite]

Прочетено 1389 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:56
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.