Четвъртък, 21 Юли 2011 16:00

Преди електро коли, BMW и Daimler мерят сили с е-колела

От
Smart е-байк

Вчера гледах състезание между електрическо BMW и електрически Mercedes... Приятна шегица, но не - няма такова нещо. Не пречи да си го мислим де, по някое време ще стане.

Дотогава, състезанието е друго и след като BMW показа специално колело за Олимпийските игри в Лондон, Daimler отвърна с производство на електро байк, представен на автошоуто в Париж през 2010 г...

Показателният растеж на пазара на двуколесни превозни средства, включително "pedelec" (колело със спомагателно електричество) в Китай с над 120 милиона електро колела (улалааа) подтикна Daimler да обяви старта на производството на електро колело от следващата година.

Smart е-колелото e pedelec, с 250В електромотор и макс скорост 32 км/ч, след подминаването на която електромоторът се изключва.

Засега не е ясно на кой пазар първо ще се продава новият е-байк, а допълващ серията електро скутер все още се разработва...

"Изпълнителният директор на Smart Анет Винклер разкри наскоро, че Smart смята да пусне на пазара електрически велосипед от следващата година, когато започне масово производство на модела."

BMW, от друга страна, след като наскоро разкри своя концептуален електро скутер, сега показа и първото превозно средство за организаторите на Олимпийските игри, на които е партньор - колело!

По време на събитието ще се използват общо 400 велосипеда, а останалите превозни средства от серията Efficient Dynamics, мотоциклети, както и 200 бройки Mini E и BMW ActiveE.

Следващата година вероятно ще бъде показана и 5-серия хибрид (вероятно ActiveHybrid), както и ново електро колело.

Засега има само една снимка на колелото, по която личи, че то вероятно ще бъде сгъваемо, а BMW обяви масово производство, макар че все още няма дата за излизане на пазара.

Заключение: въпреки предимството, което Daimler има, (тяхното колело беше показано миналата година) изглежда битката ще бъде тежка, защото BMW не крие своите амбиции - те не разкриват концепция, а реално работещо колело, което ще влезе в масово производство следващата година, с поне 200 бройки за предстоящия олимпийски тест.

[От: Tech Vehi]

Прочетено 3941 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:37
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.