Print this page
Четвъртък, 04 Август 2011 10:00

BMW i3 и i8 – по-дълбоко в технологията

От
BMW i3 и i8 вече са официално представени - остава да видим заводския облик

Като екип, който има щастието да отразява и следи тенденциите в електромобилния свят, разполагаме възможността да наблюдаваме интереса към различните публикации, марки, технологии и разработки. Съвсем прясно коментирахме мнението на Ford, че електрическите коли не може да се налагат насила и въпреки че технологията не е особено позната на потребителите и често възникват въпроси от типа на "Ще ми даде ли на късо колата [електрическата], ако мина през дълбока вода", за нас няма и съмнение, че колкото и сложни и не толкова близки да изглеждат в момента нещата, когато става дума за определени марки, винаги ще има естествен интерес. Такава марка е BMW, която тези дни представи първите си две електро коли от BMW i подмарката и веднага стана ясно, че когато тези коли излязат на пазара ще представляват нещо наистина ново и различно и ние очакваме солидни продажби.

Сега светът на BMW i изглежда невероятно сложен и направлението представлява една коренна промяна на начина, по който се правят коли, от използваните материали, до влиянието на производството им върху околната среда и функциите, които те ще ни предлагат.

Крайните цени все още не са ясни, но с любовта към марката у хора от различни поколения и особено младите градски обитатели, да го кажем пак, цената остава на второ място - това просто се е доказало с времето. Затова има една приказка за 'една кола и други'; сещате се...

Да минем обаче на въпроса - представените от BMW електрически градски i3 и спортният i8.

Преди да продължим с конкретните детайли, искаме да благодарим на Ник Чеймбърс от екипа на PluginCars.com за подробната и полезна информация и за труда, който е положил, за да я предостави на обществото в този вид.

Само за няколкото дни от официалното показване на колите се изписа предостатъчно, но ето синтезирано някои параметри, които да ви помогнат да се ориентирате много по-добре в техническо и потребителско отношение за двата предстоящ модела.

1. Батерията на i3 ще има капацитет между 20 и 25 кВтч

Батерията на BMW i3

До този момент се предполагаше, че i3 ще разполага с 16-18 кВтч батерия. Според инженерът по електро коли на BMW Патрик Мюлер обаче, електрическият i3 ще се предлага с батерия с капацитет между 20 и 25 кВтч. Мюлер казва още и че ще бъде възможно почти 95% използване на батерията, значително повече от стандартните сега 80% (20% налична енергия преди презареждане.

Като се има предвид, че очакваният пробег на i3 е около 150 км с пълна батерия, получаваме нещо от рода на 7.64-6.12 км на кВтч ефикасност. Въпреки че тези стойности са доста добри до умерени за електрическа кола, за съжаление не се доближават до очакваните 8-10 км/кВтч. А като се има предвид, че колата ще бъде изградена върху невероятно лека карбонова рамка, нещата стават дори по-неатрактивни откъм енергийна ефективност. Все пак става дума за първи модели - ясно е, че параметрите все още далеч не са оптимални.

2. BMW i Connected Mobility пакетът е наистина напредничав и новаторски

BMW i Connected Mobility приложение за мобилни телефони
BMW i Connected Mobility за мобилни телефони

В един от семинарите, организирани в часовете след представянето на i3 и i8, BMW показа пакет за мобилна свързаност, който ще бъде част от всяка кола от i гамата. Този пакет направо отвява тотално идеята на навигационните системи и асистирането при шофиране.

Софтуерът не само може да изчислява няколко различни маршрута и опции за зареждане по пътя, както и да избягва задръстени от трафик улици, но може също така да ви 'светне' ако когато с обществен транспорт ще стигнете по-бързо, отколкото с кола. Предлаганите от дадена стартова точка маршрути включват всички варианти на обществен транспорт за микс от шофиране и използването му, с парко място на зарядна станция, когато пътувате с автобус или влак. Точно така, система от автопроизводител, която с радост демонстрира, че колите не винаги са най-добрия начин за придвижване!

Отгоре на цялото това 'отворено' мислене, системата предлага помощ и за паркиране, която ще паркира колата вместо вас (нещо, което Ford започна да предлага наскоро), както и помощ в задръствания, с комбинация от автопилот и асистент за завиване, който извършва тази дейност вместо вас при скорости до 40 км/ч. Има още и автоматични спирачки и система, която предотвратява удряне на пешеходци, както и дистанционно контролирана циркулация на въздуха и зареждането (отопление, климатик, таймер за зареждане и подготовка на батерията).

BMW създаде и инвестиционен фонд, наречен BMW Ventures, за да помага на разработчици да създават приложения за мобилни телефони, които се свързват директно с BMW i мобилната система и осигуряват допълнителна функционалност, като търсене на ресторанти и правене на резервации, кино програми и покупка на билети, споделяне на парко места и много други.

3. BMW i3 ще предлага изключителна видимост, но далеч по-малко стъкло от концептуалната версия

BMW i3 с много стъкло сега, но дали ще е така после
BMW i3 с много стъкло сега, но дали ще е така после

BMW i3 концепцията е проучване за това каква част от повърхността на една кола може да се покрие със стъкло и съответно видимост. Според СВП на BMW Адриан Ван Хоойдонк, целта е да се създаде превозно средство, което осигурява безпрецедентна видимост: да има стъклен покрив, почти изцяло стъклени врати и стъклен заден капак.

Колкото и да е изглежда добре и да е ефективно цялото това футуристично стъклено покритие, вероятността колите да слизат от поточната линия в този вид е малка. Всъщност, в друг семинар, BMW показа карбонов покрив, който планира да използва в i3. Ван Хоойдонк призна, че производствената версия въобще няма да разполага с толкова много стъкло, добавяйки, че целта е да се направи кола с по-голяма видимост от всяка друга на пазара.

4. BMW i3 и i8 са само 'крайните' модели в цяла нова гама

По време на представяне на колите, няколко от журналистите посочват, че i3 и i8 са страхотни за своите пазарни ниши, но питат дали BMW планира зареждаеми коли за семейни нужди.

Въпреки мълчанието по въпроса, от BMW казват, че технически i3 е четириместен и може да превозва повечето семейства, но крайна сметка признават, че багажното пространство в i3 вероятно няма да е достатъчно. Д-р Клаус Дрегер, член на борда на BMW, отговарящ за развитието обаче отбеляза, че "между 3 и 8 има доста място за други модели." Очевидно BMW планира някакъв вариант фамилна кола в i гамата в бъдеще.

5. BMW/SGL заводът за карбон може да се разшири бързо при по-голямо търсене

Макар да не правят прогнози за обема на производството, представители на BMW казват, че няма значение какво е търсенето на i3 и i8, защото производството може да се адаптира бързо в отговор на търсенето. Според Бернад Дреслер, директор на разработки по купето за i3, заводът за карбонови елементи, който компанията управлява заедно с SGL Carbon в САЩ, е много гъвкав.

"Макар да бе можем да предвидим какво ще е търсенето на електрически коли като цяло, ние сме разработили процес на производство на карбонови влакна, който ни позволява да сме много гъвкави при необходимост", казва Дреслер. "Така че лесно можем да удвоим обема на произвежданите от карбон част само за няколко месеца."

6. BMW i3 се състои от два отделно модула, облечени в термопластична обвивка

BMW i3 модули
BMW i3 модули

Предвид новаторските материали, използвани в i3, BMW е трябвало да разработи абсолютно несъществуващи досега в индустрията производствени техники. Основата на i3 е нейният алуниев заварен "Drive Module". Този модул също така включва предна и задна алуминиеви зони за смачкване.

BMW i3 термопластика
BMW i3 термопластика

Изцяло карбонова композитна рамка, наречена "Life Module", седи върху задвижващия модул и е закрепена към него с обилно количество лепило и четири болта. BMW казва, че са провеждани интензивни краш тестове с тази конфигурация, за да се гарантира сигурност и при най-тежки инциденти. Самата карбонова рамка се състои от много различни части от индивидуална споени компоненти, по-скоро топло слепени помежду си и, в случай на пропукване при катастрофа, могат да бъдат изрязани и залепени чрез същата технология.

Върху съединеното "LifeDrive" шаси, BMW поставя усъвършенствани термопластични панели и стъкла.

7. i3 и i8 ще имат части, изработени от коноп (и други възобновяеми източници)

Макар че до голяма степен i3 и i8 ще бъдат конструирани от алуминий и композитни карбонови панели, BMW полага огромни усилия голяма част от останалите компоненти да се произвеждат от възобновяеми материали с възобновяема енергия, където е възможно.

Осемдесет процента от алуминия е или рециклиран или произведен с възобновяема енергия и 25% от теглото на използваните пластмаси е заменено от възобновяеми сурови материали, сред които коноп (мдаа, същият, свързан с марихуаната) доставян от Бангладеш.

В допълнение към материалите, BMW е избрала завода за карбон в Moses Lake, Washington, до голяма степен заради почти 100% хидроенергията, използвана там, а производството на карбонови панели изисква много електричество. Тази област от САЩ е и с една от най-ниските цени електричеството на планетата - по-малко от 6 ст/кВтч.

8. i3 и i8 са по-добри за хората, които ги произвеждат

В допълнение към, и в резултат на, новаторските технологии за конструиране, работниците, които ще сглобяват BMW i колите ще оперират в много по-тиха работна среда. Няма щамповане на метални листове, а заваряването е минимално. Всъщност, освен алуминиевия задвижващ модул, в останалата част от колата почти няма метал.

Давайки всичко от себе си за осигуряване на тази работна среда, BMW казва, че фабриките, които ще правят компоненти за i колите ще разполагат с "оптимизирани" работни условия с 50% по-малко шум, отколкото по традиционните поточни линии и ще бъдат осветявани с естествена светлина.

9. BMW i3 ще може да се поръчва и като Nissan LEAF, и като Chevy Volt

От известно време се говори, че BMW планира i3 и във вариант с малък удължител на пробега под формата на двигател с вътрешно горене и сега това е вече официално потвърдено. Системата се нарича 'REx' и ще включва мини двигател.

Ако поръчате своя i3 с тази опция, удължителят на пробега и горивният резервоар ще бъдат монтирани в задната част на колата до и под електромотора. Двигателят ще бъде свързан само с генератор, чиято роля ще бъде да доставя електроенергия на батерията, с което колата ще може да се движи след изминаване на 150-те километра с енергията, съхранена в батерията.

От BMW не уточняват дали добавянето на удължител на пробега ще налага намаляване на обема на батерията и дали опцията ще е налична на всички пазари, но добавянето й така или иначе ще отличи i3 от всякаква конкуренция. Засега не е ясно и дали удължителят на пробега ще може да се поръчва с първите бройки от завода или ще бъде опция, която ще стане достъпна по-късно.

10. С карбоновите влакна, BMW е първият авто концерн, който става и голям текстилен производител

Карбоновите нишки трябва да бъдат изпечени до текстил преди да бъдат потопени в пластмаси за оформяне на композитни материали. BMW е построила гигантска текстилна фабрика във Вакенсдорф, Германия, чието единствено предназначение е да изработва всичките различни типове карбонови текстилни нишки, от които BMW се нуждае за производството на панелите за i3 и i8.

Д-р Дреслер коментира, че има два различни типа платове с четири дебелини, които фабриката трябва да произвежда, в зависимост от изискванията за здравина и тегло. Двата плата имат кръстосани или еднопосочни шарки според типа якост, нужен за всяко структурно парче.

За да се спазват законовите изисквания в Германия, сега BMW е вече основен член на Баварската асоциация на текстилните производители. Кой друг автопроизводител може да се похвали с нещо подобно?

11. BMW i8 обуздава малко нрава си

Както се споменава в някои скорошни статии, i8 концепцията не е такова чудовище, каквото първоначално беше.

BMW премахва един от двата електромотора от колата и сменя двигателя с вътрешно горене от ефективен дизел на 1.5-литров турбо 3-цилиндров мотор с мощност 220 к.с., закачен изцяло за задните колела. Оставащият електромотор е все така същия, с мощност 129 к.с., като този в i3, където обаче задвижването е на предните колела.

Дори с намаляването на мощността, заедно двата мотора ускоряват колата до 100 км/ч за много приличните 4.5 секунди.

Е, вече имате малко по-добра представа за концептуалните електрически модели на BMW, а ние ще продължим да изготвяме все по-детайлни материали за тях, за да сте напълно готови за 'информирано' сядане зад волана на някоя от тези чудесии през 2013 г.

[Източник: Plugin Cars]

Прочетено 3515 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:28
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.