Вторник, 16 Август 2011 10:00

'Старата' електро баварка май ще си намери майстора...

От
Quimera AEGT01 - химера или не - вдига триста...

Красивата зелена боя и разните му електро окраски по нея още се мяркат в съзнанието ми след статията за електрическото BMW преобразувано от хърватина Мате Римац, който дори се е наредил да участва в автошоуто във Франкфурт през септември, с намерение да покаже всички 1088 коня на новата стара 'тройка'. Само че, Мате вече си има конкуренция в желанието си да направи най-бързата електро кола в света и то от екип, чието творение вече сме ви показвали...

Наистина, макар че обявените от Римац характеристики на Concept One са повече от впечатляващи, конкурентът AEGT01 вече е работещ прототип с 'болидна' бързина от нивото на Green GT и Formulec.

Електрическата кола, за която говорим, се нарича Quimera AEGT01 и е първият прототип на компанията Quimera, разработваща градски и зелени концептуални коли, винаги новаторски и с висока производителност. AEGT01 обаче е продукт на техническо партньорство с Altran.

Дължината на AEGT01 е почти 4.8 м, ширината е 2 м, а задвижването се осигурява от три електромотора с мощност 231 кс всеки за общо почти 700 коня и 1000 Нм въртящ момент.

Кое прави AEGT01 такъв потенциален конкурент на зелената фурия на Римац? Ами, максималната скорот от 300 км/ч и ускорението за 3 сек от 0-100 км/ч. С тези характеристики, при тестове на Motorland F1 пистата в Испания, колата показва впечатляващо поведение в завоите.

Има и някои неясноти на този етап и едната от тях е с колко предавки разполага скоростната кутия. Още по-голяма неизвестна е пробегът на електро спортиста, но предвид горните цифри, едва ли стига много надалеч...

[От: Tech Vehi]
Прочетено 1124 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:17
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.