Print this page
Петък, 19 Август 2011 09:00

Morgan +E – британската супер електромобилна програма

От
Morgan разработва електрически модел и +E програма

Две истински британски концептуални коли ще се появят през 2012 г след като луксозната марка за ръчна изработка на коли Morgan Motor Company създаде консорциум с други британски компании за развитие на програма наречена Morgan +E.

Новата програма ще комбинира доказаното алуминиево шаси на Aero Supersport с високопроизводителното електрическо задвижване на Zytek, а най-вероятно към тази комбинация ще бъде добавена по-скоро ръчна, отколкото автоматична скоростна кутия, почти за първи път в електрическа кола.

Базираната в Уорстършайър фирма ще замени 4.8-литровия BMW V8 двигател, обикновено използван в нейния Aero SuperSports модел с електрическо задвижване като част от съвместен проект за проучване и развитие, частично финансиран със субсидия от ?100,000 от Niche Vehicle Network CR&D програмата...

Субсидията се управлява от CENEX и е предназначена за разработка и приложения на нова ниско-въглеродна технология в този нишов авто сектор.

Zytek има опит в консултирането по проекти за електрически коли, като първият и собствен проект за високопроизводителен електромобил е стартиран още през 1997 г., когато компанията конвертира Lotus Elise до електрическа кола. Този дизайн отвежда Zytek до инженерни програми с Chrysler и General Motors и дългогодишно партньорство с Daimler за разработка и производство на задвижващи системи за Smart ForTwo ed (electric drive).

Първият Morgan прототип ще използва нов вариант на изключително успешната 70 кВ (94 кс) 300 Нм система за електро задвижване на Zytek. Захранването ще осигурява литиево-йонна батерия, интегрирана в алуминиевата структура на колата, за постигане на леко и мощно електромобилно решение.

Стийв Трембъл, директор маркетинг и продажби на Zytek казва, че една от причините за влизане на компанията е консорциума е да покаже колко лесно технологията й може да се вгражда платформа със задно задвижване. "С максимален въртящ момент от нулеви обороти, електрическата енергия може да осигури моментално и разтърсващо изживяване от шофирането. Нашето намерение е да демонстрираме управляемост, производителност и финес, които изцяло отговарят на нуждите на и най-взискателните клиенти на Morgan."

Необичайно свойство на колата ще бъде предаването на въртящия момент от електромотора към колелата с помощта на ръчна скоростна кутия. "Поддържайки оптималния диапазон на електромотора му помагаме да използва по-ефективно енергията, което ще удължи пробега на колата", обяснява ръководителят на инженерната програма на Zytek Нийл Чийзман. "Това ни позволява също така да осигурим по-ниски предавки за бързо ускорение от старт и по-високи предавки за максимална скорост. Това би трябвало да направи колата по-ангажираща за ентусиазирани шофьори".

Zytek ще участва в Low Carbon Vehicle събитието в Рокингам на 7-8 септември, 2011 г.

[От: The Greencarwebsite]

Прочетено 3708 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:16
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.