Вторник, 06 Септември 2011 15:09

Ново: Fisker със 'сърце' на BMW

От
От догодина, под капака на Fisker, ще работи BMW-мотор

Fisker Automotive все още чака за окончателно сертифициране по определени стандарти на някои регулаторни органи за зареждаемия хибрид Karma 2012 - спортен седан, но това не спира компанията да се движи напред със следващата си авто-линия.

Преди дни, нашумелият автомобилен производител обяви, че ще разчита на BMW за двигателите с удължен пробег по новия си "Проект Ниня".

Това ще са четирицилиндрови турбо двигатели, вероятно е да е един от най-малките 'четворки' на BMW, може би с обем от 1,6 литра.

"Двигател на BMW е очевиден избор за нас, тъй като те са известни с производството на най-добрите и горивно най-ефективни бензинови двигатели в света", каза основателят Хенрик Фискер в изявление: "Ние сме много доволни, че подписахме това споразумение с BMW."

2012 Fisker Karma използва 2.0-литров с директно впръскване турбо-двигател, произведен от General Motors. Този двигател не задвижва колелата механично, неговата единствена цел е да захранва генератор, от който 'тече' електричество към електродвигатели за задвижване на задните колела.

От Fisker казват, че средноголемият седан 'Nina' ще влезе в производство в края на 2012 г.. Вицепрезидент Джо Байдън резкри част от останалата гама в проекта 'Nina', която ще включва седан, купе и кросоувър модели - още преди почти две години.

Моделите ще се произвеждат на територията на бивш завод на GM в Уилмингтън, Делауеър, САЩ; според някои по-скептични наблюдатели обаче, 2012 г. е твърде малко вероятно да има произведени хибриди от новия тип.

Новият договор за взаимодействие е факт - двигатели от BMW,за хибридите на Fisker

Средно-големият Fisker е с кодово име на един от трите легендарни кораба, с които Христофор Колумб достига до Северна Америка. Въпреки че, както отбелязва Уикипедия: "Истинското име на Ниня е Санта Клара. Име Ниня, вероятно е [само] игра на думи с името на неговия собственик, Хуан Ниньо."

Fisker има сключен договор с BMW, за доставка на до 100 хиляди двигателя годишно - в пиковите моменти на производство.

Компанията казва, че всички коли ще бъдат продадени в световен мащаб - с продажби, разпределени прогнозно между Северна Америка и Европа (40%) и Азия (20%), включително Китай.

Това не е първата сделка за доставка на двигатели, която от BMW правят. През март 2010 г., немците обявиха, че ще доставят до 240 000 редови шестцилиндрови, чисти дизелови двигатели на компанията Carbon Motors, която планира да произвежда специално изградена патрулна кола, за продажба само на клиенти, ангажирани в сигурността и правоохранителния сектор.

[От: Green Car Reports]
Прочетено 4013 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:47
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.