Print this page
Четвъртък, 15 Септември 2011 16:55

Мате Римац продава само 88 броя от своя хърватски супер електромобил

От
Това е хърватският супер електромобил Rimac Concept_One

Преди няколко месеца не бях чувал за Мате Римац. Нищо странно. И той не е чувал за мен. Нито пък е имало кой знае каква причина някой да знае неговото име и да го свързва с нещо особено. Сега вече нещата седят по друг начин. 23-годишният хърватски младеж (и неговият екип, разбира се) буквално взриви автомобилния свят по на открития днес за посетители Автосалон Франкфурт 2011 - известен още като IAA #64.

Както и своя предшественик Никола Тесла, роден в село Смилян, днес на хърватска територия, младежът от Света Неделя, досами Загреб, е не по-малко талантлив в електрическо отношение и доказва, че и на тази млада възраст могат да се правят чудеса. Това ми напомня за Аугуст Хорх, създателят на легендарната автомобилна марка Horch, който през 1909 бил принуден да напусне основаната от него компания, след което основал нова компания и продължил да я нарича със своето фамилно име. Бившите му партньори обаче успели да го осъдят и той бил принуден да промени името на новата си компания. Затруднен в избора на ново име, Аугуст насрочил среща с двама от своите приятели, за да обсъди нещата с тях. Срещата организирали в апартамента на Франц Фикентшер и по време на обсъжданията синът на Франц, който тихо учел латински в един ъгъл на стаята, като че ли на няколко пъти искал да каже нещо, но отново свеждал глава и продължавал да учи, докато накрая възкликнал спонтанно, "Татко – audiatur et altera pars... не би ли било добра идея да я наречете audi, вместо of horch?" На немски Horch значава ослушвам се или слушам, което на латински е... 'Audi'. Идеята била приета ентусиазирано от всички, а ако не сте се замисляли защо Audi и Audio си приличат така поразително и каква е връзката, сега вече знаете. Аугуст Хорх пък научил едно важно нещо - че и (доста) младите трябва да се слушат...

Връщам се към нашия ентусиазиран младеж от не толкова далечната от нас Хърватия, който доказва по невероятен начин, че и на двайсетина човек може да постигне истински успехи и хей, момъкът определено покори Франкфурт... и дори отиде далеч отвъд него. На интернет страницата на Rimac Automobili в раздела 'За нас' пише следното:

Фокусирани върху високата производителност от уникалната симбиоза между леката конструкция и чистата, безгранична мощ, ние в Rimac Automobili изминахме пътя от добрата стара бензинова мания, до днешното електрическото задвижване.

Ние мислим нетрадиционно и прегръщаме новите идеи в постоянно търсене на скорост и превъзходство. Нашата първа кола се разви за кратко време в проект, който не даде краен резултат, но постави началото на едно невероятно ново начинание - създаването на най-бързата електрическа кола в света - Concept_One. След три години на разработки, първата Rimac тестова кола, e-M3, стана една от най-бързите електрически коли в света.

Rimac Automobili е семейство от 20 страхотни ентусиасти, инженери и дизайнери поели по пътя към откриването на нова начини за създаване на бързи коли, за да докажат на света, че забавлението може да бъде електрическо - и отвъд всякакви представи. Намираща се в Хърватия, близо до Загреб, фабриката на Rimac е място, където от 2009 г, насам се случват магически неща. Когато обича това, което прави, човек не работи, а се забавлява, докато твори изкуство.

Започнахме с подобряване на коли, а днес правим революционно нови. Висока производителност, леко тегло, ефикасност и топ качество, без никакви компромиси.

Rimac Concept_One визитка
Мощност 1088 кс
Въртящ момент 3800 Нм
Ускорение 0-100 км/ч 2.8 сек
Максимална скорост 305 км/ч
Батерия 92 кВтч
Пробег 600 км

Резултатът - убийственият Concept_One електромобил, чиито характеристики заслужено отиват в специалното каре отдясно. Честно казано, в момента не ние интересува колко ще струва всяка от 88-те бройки, които екипът на Rimac ще произведе от това уникално чудо на техниката и изкуството. Трудът им не може да се измерва просто с няколко цифри и макар че всяко нещо си има цена и тази на Concept_One няма да е като на VW Golf, засега смятаме да се полюбуваме на тази електромобилна красота, без да разваляме усещането с математика и сметки.

За да не ви оставяме съвсем на сухо, младият г-н Римац подмята, че по отношение на 'сухото', Concept_One ще бъде "малко под бензиновата конкуренция на Pagani, Koenigsegg и Bugatti"...

rimac-automobili-elektricheski-concept-one rimac-automobili-elektricheski-concept-one-1 rimac-automobili-elektricheski-concept-one-2 rimac-automobili-elektricheski-concept-one-3 rimac-automobili-elektricheski-concept-one-4 rimac-automobili-elektricheski-concept-one-5 rimac-automobili-elektricheski-concept-one-6 rimac-automobili-elektricheski-concept-one-7

eCars.bg

Прочетено 3571 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:27
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.