Print this page
Вторник, 25 Октомври 2011 18:02

Супер седмица на електрическата мобилност в Словения

От
Студенти от Словения организират седмица на електрическата мобилност

През изминалия уикенд в словенската столица Любляна стартира супер готино младежко събитие на тема електрическа мобилност, наречено "Лошите коли стават електрически", което ще продължи не ден, не два, а повече от седмица, та чак до 30 октомври. "Bad cars gone electric" семинарът (или по-скоро поредицата от семинари) има за цел да 'осветли младежта', като част от все по-нарастващата нужда от запознаване на масовата публика с възобновяемите енергийни източници и бъдещото развитие на транспорта...

За участниците в събитието ще има лекции на тема възобновяеми енергийни източници, ефективна консумация на енергия, батерии, тенденции в производството на електромобили, околна среда, влияние върху икономиката, политиката, социалния живот и др. Всеки ще има възможност да пробва теоретичните си познания в практически упражнения, което винаги е начин за добиване на повече умения. И понеже събитието е организирано от студенти за студенти, практическите постижения и натрупания опит ще бъде споделен сред множество младежи, което ще развие съзидателното им (хм, имаме си все пак българска дума за креативно, нали Smile) мислене, както и способностите за работа в международен екип, а това от своя страна е добър мотив за създаване на най-добрия възможен продукт в състезанието в самия край на това голямо събитие.

В поредицата от семинари ще участват 20 студенти от цяла Европа, а освен тях на лекциите ще бъдат поканени студенти от Словения. Целта на организаторите е "да способстват, чрез различни подходящи дейности, като лекции, практически тренировки, екскурзии, упражнения, семинари и дори още по-новаторски методи, като игри и други форми на неформално обучение, за създаването на развиваща се социална среда за всеки, като част от обществото и за бъдещите поколения". Младежите казват още, че искат "обучавайки хората за нуждите на модерната индустрия, да направим участниците по-ефективни за бъдещите им работодатели." И накрая "след събитието те ще могат да помогнат на други млади хора да осъзнаят важността на зелената енергия и другите засегнати теми в различни проекти на национално ниво". Е, как ви звучи? На нас много приятно. Чудесно е млади хора да организират такива събития и като гледаме страницата с партньори, подкрепата за тяхната кауза определено е налице.

Тази интересна седмица в Словения обаче не се изчерпва с младежкото събитие. Утре в Любляна стартира и двудневна конференция, посветена на теми, свързани с електрическата мобилност и представянето на тенденции, най-добри практики, инфраструктура и технологични открития в бранша. Името на събитието е International Electric Mobility Conference and Exhibition for Electric Mobility, а целта - демонстрация на последните разработки в технологиите за алтернативна мобилност.

Конференция за електрическа мобилност в Любляна, Словения 27-28 октомври 2011 г.
Конференция за електрическа мобилност в Любляна, Словения 27-28 октомври 2011 г.

И за да добиете по-точна представа, ето отделните теми:

  • Събранение и преобразуване на енергия
  • Нови технологии при превозните средства
  • Устойчива мобилност и потребителски пазар
  • Влияние върху околна среда, социален живот, икономика и политика
  • Инфраструктура

В Любляна организаторите на събитието ще привлекат учени от различни страни, работещи в сферата на технологиите за електрически превозни средства, както и представители на автоиндустрията, държавни служители, финансови и социални експерти, за обсъждане на новите дилеми, които светът трябва да реши за успешното разпространение на електрическите коли.

Чудесно, но има и още. Седмица по-късно и в България ще има семинар за енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, но за него ще ви разкажем отделно.

За нас събитието в Словения, особено предвид характера на организацията му, е изключително интересно и всичко, което научим от там, ще ви предадем своевременно.

eCars.bg

Прочетено 1405 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:49
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.