Понеделник, 21 Ноември 2011 15:15

Мисия Невъзможна ли ще са електроколите на BMW – i3 и i8

От
Зареждаем хибрид i8 от BMW - престижен модел, големи очаквания, сериозна цена

На Автосалон Лос Анджелис 2011, BMW стартира пресконференцията си с кратко клипче от предстоящата, поредна "Мисия: Невъзможна", с легендата Том Круз.

В тази продукция BMW заема важно място със зареждаемия хибрид - суперколата i8 - като един от основните инструменти на екипа агенти...

Темата на филма - невъзможна мисия, която някак си винаги се увенчава с успех - изглежда точно като пренасочването на BMW в сектора на колите с електрическо задвижване.

Въображаемото кино-предизвикателство трябва да бъде 'преодоляно' за 180 минути или по-малко, но търпеливо еволюиращата BMW стратегия за електрически задвижващи технологии отнема няколко години - както Рич Стайнбърг, мениджър на американското подразделение на BMW за електрически превозни средства, загатна в едно интервю за i3 и i8 концепциите, пред LA debut.

Дори и 'дълбоките джобове' на BMW не осигуриха участието на Том Круз за този дебют, но един от неговите партньори във филма, екзотичната красавица Паула Патън, бе на разположение да сподели впечатления от извънземния i8 - като 'участник' във филма.

Развълнувани от емоции от предизвикателната актриса, на колегите от GreenCarReports им се наложи да се поуспокоят, преди да започнат технически разговор с главния мениджър Стайнбърг.

Той твърди, че концепцията i3 е "95 на сто окончателна" и произведените електроколи ще влязат в продажба през третото тримесечие на 2013 г. На базата на обратна връзка от полеви тестове на MINI E, i3 ще постига мечтаните "150 км пробег", но окончателният капацитет на батерията все още се оценява.

Електромобилът BMW i3 ще е от по-висок клас, но също предстои да се появи на пазара...
Електромобилът BMW i3 ще е от по-висок клас, но все още не е на пазара...

Стайнберг отбелязва, че електрическият i3 ще бъде много по-лек в крайния си вариант, поради използваните пластмаси от въглеродни влакна ({tooltip}CFRP{end-link}Carbon Fibre Reinforced Plastics{end-tooltip}) за корпуса и алуминиева платформа за купето, а също и фактът, че най-вероятно няма нужда от батерия с толкова голям капацитет, колкото при по-традиционно инженерно замисления Ford Focus EV, например.

Електрическата кола i3 на BMW, ще е с по-малка батерия, но все пак ще има пробег от 150 км
Електрическата кола i3 на BMW, ще е с по-малка батерия, но все пак ще има пробег от 150 км

Така BMW ще си спести значителни разходи - и въпреки че въглеродните влакна никак не са евтини, BMW от няколко години работи с компании от двете страни на Атлантика, за да постигне икономии в разходите за производството и манипулирането им.

"Прилагането на спестявания от малките батерии, за сметка на допълнителните разходи за технологията с въглеродни влакна, вероятно няма да "занули" разликите в разходите" - каза Стайнбърг, но той държи да се отбележи, че "i3 ще бъде по-луксозна електрическа градска кола, така че ще струва повече от стандартните модели на конкуренцията."

Като концепция, екзотичният и супер-амбициозен i8 е предимно от стъкло и прозрачни детайли, с много изваяни линии - не е необичайна за концептуални модели, но е рядко прилагана в серийно производство.

Запитан колко близо до производствения i8 ще бъде тази ефектна концепция, Стайнбърг заяви, че ще бъде много близо, включително изящното скулптуриране и многото стъкло.

Това е добра новина, въпреки че е редно да се каже, че i8 е "супер" и като цена! Това означава над $100,000, когато се появи през 2014 г...

Всички изящни и футуристични детайли на прототипа i8, ще бъдат запазени максимално и в серийно произвеьдания вариант на зареждаемия хибрид
BMW i8 ще запази в максимална степен изящните футуристични форми на прототипа

В следващите десет години - от сега нататък - технологията на електрическия i3 и зареждаемия хибрид i8 може да бъде допълнително развита и коренно да се различава от класическата концепция Sixties 2002, която се появи през 2002 г. под мотото "Уникална за шофиране машина" и се радва на престиж днес.

[Източник: Green Car Reports]

Прочетено 2393 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:29
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.