Вторник, 06 Декември 2011 11:00

Чуй, чуй: битка на електромобилите мини-гиганти

От
Ще бъде ли BlowCar малкият/голям електромобил?

Няма и месец след представянето на Belumbury Dany - градския 3-метров електромобил със сто и петдесет километра пробег - на сцената на EICMA (8-12.XI.2011) в Милано, Италия, и той вече се сдоби с пряк конкурент! Името му е BlowCar и е концептуален модел на Дарио Ди Камило (бивш дизайнер на FIAT, своевременно ориентирал се и настоящ президент на BlowCar).

Реално на пазара ще очакваме 'отвяващата кола' към края на идната година, но вече се знае, че тя ще предлага избор от три варианта на задвижване - с дизелов ( 440-кубиков Lombardini мотор, хибриден и електрически. Те ще задвижват купета от две основни категории - 'лек квадроциклет' (leggero), който ще ви върши работа с ограничената си сила до 45 км/ч и 'тежък квадроциклет' (pesante), с който ще постигате (оо, нее) цели 100 км/ч. Да оставим шегата, скоростта не е малка, а и с това купе, усещането ще е за поне 150...

Четири нива на оборудване ще бъдат на разположение през декември 2012 г.: BlowEva, BlowSugar, BlowEco, BlowJeans и ще бъдат последвани накрая от BlowRoad - кабриоле версия, която ще се появи по-късно.

Корпусът на BlowCar е направен от надути гумени панели - техника, осигуряваща много леко тегло, евтина, твърда и с по-високи качества за абсорбиране на удар, отколкото тези, които познавахме досега!

Макар и малък, Belumbury Dany е четириместен, но дали 12-те му конски сили ще стигнат да се пребори с конкурента BlowCar?
Ще стигнат ли 12-те кс на малкия четириместен Belumbury Dany за битката с BlowCar?

С тегло от само 350кг Leggero версията дава икономия на гориво с параметри от 2л/100км за хибридната версия и 3/100 за дизеловата...а цените при BlowCar започват от 11.700 Евро ( няма и 23.000 лв ), с което повежда на Belumbury Dany, за който бе обявена предварителна продажна цена от 18.900 Евро или почти 37.000 лева. Титаничен сблъсък на електрическите малки гиганти се очертава и дори започна, още на концептуално ниво... Вие избрахте ли си някой?

eCars.bg

Прочетено 1103 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:07
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.