Print this page
Неделя, 18 Декември 2011 10:00

Очаквания за пазара на електромобили през 2012 г.

От
Поевтиняването на Li-Ion батериите, няма да доведе до поевтиняване при електромобилите - през 2012г

Много потенциални купувачи ще 'удържат' в момента порива си за закупуването на електромобил. Електрическите превозни средства, които ще са в продажба през 2012 г., няма да се възползват от последните намаления на цените на литиево-йонните батерии.

Високите цени ще ограничат продажбите на електрически превозни средства през 2012 г.

Nissan вдигна цената на LEAF за 2012 г., докато през следващата година Chevrolet Volt ще се продава с $ 1,000 (около 1,500 лв) по-малко; колата идва без няколко функции, които преди това са били стандартни, но сега са опции. Според данни от годишния доклад за ел-превозни средства на Pike Research, оптималната цена на зареждаемите електрически превозни средства (PEV), с която да се привлекат потребителите е $ 23.750 (около 35,500 лв). Бързо справка с пазара в момента - Toyota 2012 Prius PHEV ($ 32,000), на Honda Fit BEV ($ 36,625), и на Focus Ford EV ($ 39.995) - показва, че всички надхвърлят прага от $ 30,000 (преди държавното подпомагане), т.е. надеждите на потребителите за едно достъпно електрическо превозно средство, са били оставени да почакат. Тези сравнително високи продажни цени, ще ограничи пазара в сектора през 2012 година.

На сайта на Pike Research, може безплатно да изтеглите прогнозата за пазара на електромобили за 2012г., резюмирана в десет точки.

'Намалението на цената на литиево-йонните батерии, няма да понижи цената на електрическите превозни средства', казва Джон Гартнър, директор по научните изследвания. 'Батериите в тези превозни средства са били поръчани преди 2012 г., така че каквато и да е гъвкавост при намаляване на електромобилното ценообразуване няма да се случи до 2013, и дори 2014 г. Въпреки това, на световния пазар електрическите превозни средства ще се увеличат до повече от четвърт милион коли през 2012 г. - достатъчно, за да сложи край на спекулациите "те реални ли са?", които все още съпътстват този пазар.'

Прогнозите на Pike Research са представени в доклад, след коректен и задълбочен анализ

Прогнозите на Pike Research за 2012 г. включват следното: - Услугите за споделяне на автомобили ще разширят пазара за електромобили и хибриди.

  •  Производството на батериите ще надхвърли производството на превозните средства.
  •  Азиатско-тихоокеанския регион ще се превърне в лидер, при превозни средства-към-мрежа (V2G) системите.
  •  Компаниите-работодатели ще започнат да купуват електромобилни зарядни устройства в големи количества.
  •  Електромобилите ще започне да функционира като домакинско оборудване...

"Електрически превозни средства: 10 прогнози за 2012 г." на Pike R., анализира десет ключови тенденции, които ще повлияят върху развитието на пазара на електрически превозни средства през идната година, а и след това. Заключения и прогнози в тази статия са съставени от текущите изследвания за 'умен транспорт' на фирмата, с прогнозите, включени в ключови сектори на пазара. Пълно копие на Бялата книга е достъпно за свободно изтегляне на уебсайта на организацията.

 

[Източник: Pike Research]

Прочетено 1799 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:58
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.