Вторник, 31 Януари 2012 11:46

$65 млн електромобилен проект в Испания, но от японци

От
Японски електромобилен проект в Испания

Япония определено е сред водещите страни в развитието на електрическата мобилност. От хибридния Prius на Toyota, през доста по-скоро появилите се електрически коли от Nissan, Mitsubishi, та чак до пресния калифорнийски дебют на електрическия Honda Fit (познат у нас като Jazz), японците полагат доста електромобилни усилия. Толкова, че вече продават големи количества електрически коли на малки държави като Естония и сключват договори за изграждане на инфраструктура в далеч по-големи страни като Испания...

След проведено проучване за приложимост от март до октомври 2011 г., японската Организация за ново енергийно и индустриално технологично развитие {tooltip}NEDO{end-link}New Energy and Industrial Technology Development Organization{end-tooltip} избра (авторите на проучването) Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (MHI), Hitachi, Ltd. и Mitsubishi Corporation (MC) за изпълнители на Smart Community System Demonstration Project в Испания.

Проектът е в сходство с вече работещия в Испания Malaga Smartcity Project, а целта му е демонстрира и провери какви работни направления трябва да участват в изграждането на транспортна инфраструктура за електрически превозни средства. Глобалният бюджет на демонстрационния проект, който трябва да завърши до март 2016 г. е на стойност около $65 милиона.

Транспортният сектор на Испания консумира около 40% от енергията на страната, с преобладаваща (както все още в повечето страни) употреба на течни горива. Това е и причината Испания да търси варианти за увеличаване броя на електромобилните регистрация на 250,000 до 2014 г., в усилията за намаляване на CO2 емисите и разхода на енергия. Демонстрационният проект се прави за оценка на нуждите от изграждане на инфраструктура за поддръжка на голем брой електрически превозни средства.

Ето какви демонстрации и проверки се предвиждат в хода на проекта:

  • Изграждане на инфраструктура, която да обслужва голям брой {tooltip}ЕПС{end-link}Електрически превозни средства{end-tooltip}, включително бързи зарядни станции и контролен електромобилен център;

  • Разработване на бизнес модел за зареждане с електроенергия;

  • Изграждане на система за управление на интелигентна мрежа, гарантираща стабилни и безопасни доставки на електричество за електромобили;

  • Разработване на информационна и комуникационна технологична платформа за връзка между електромобилна инфраструктура и енергийни мрежи;

  • Разработване на интегрирана система за обслужване базирана на данни от контролния електромобилен център.

По проекта {tooltip}MHI{end-link}Mitsubishi Heavy Industries{end-tooltip}, която има богат опит в сферата на интелигентните транспортни системи, ще изгради контролния електромобилен център, 200 електромобила, оборудвани с контролни устройства и бързи зарядни станции. Компанията ще събира данни от контролния център, инфраструктурата и системите за енергийно управление, за създаване на работни модели, с които да се неутрализират колебанията в енергийните доставки от възобновяеми източници.

Вторият участник в проетка - Hitachi - има опит в {tooltip}ИКС{end-link}Информационни и комуникационни системи{end-tooltip} и енергийното управление и ще има грижата за управление на системата от страна на търсенето, свързано с ИКС и бързите зарядни системи.

Следва Mitsubishi Corporation, чиято роля е създаване на пакет от интегрирани бизнес елементи и услуги, како и проучване на възможностите за глобално разрастване, с паралелна проверка на търговската приложимост на бизнес решенията.

Демонстрационният проект ще се провежда в рамките на Японско-испанската програма на нововъведения {tooltip}JSIP{end-link}Japan-Spain Innovation Program{end-tooltip}, управлявана от NEDO и испанския център за индустриално и технологично развитие {tooltip}CDTI{end-link}Centre for Industrial Technological Development{end-tooltip}. В проекта ще участват още: най-големият енергийен доставчик на Испания - Endesa, S.A.; най-голямата телекомуникационна компания на страната - Telefonica Investigacion y Desarrollo, S.A. Unipersonal; и ИКС доставчика Sadiel Tecnologias de la Informacion, S.A.

JSIP инициативата позволява паралелно финансиране на съвместни проекти между Япония и Испания за технологично развитие, като японските компании, участващи в проекта, вече са одобрени за финансиране от NEDO и съответно испанските от CDTI.

Това е много добър пример за сътрудничество, от който ние ще се поучим със сигурност в бъдещата ни работа по популяризиране и разпространение на електромобилите в България. Участвайте и вие!

[От: Green Car Congress]

Прочетено 1318 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:08
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.