Понеделник, 27 Февруари 2012 08:35

Електрически ванове на промоция: до 18.500 лв държавна помощ в UK

От
Електрическите ванове ще са по-достъпни за купувачите с голяма държавна финансова помощ в Обединеното Кралство

Държавната подкрепа при закупуването на електрическа кола е сред най-важните стимули за потенциалните купувачи. И чисто финансовото облекчение, и усещането, че си подкрепен от държавната машина са от полза, когато си решил да се 'електризираш'. В доста страни има такава 'стимулация', в размер на 5.000 валутни единици, а у нас бихме били доволни и на 5.000 лв... Разбира се, може и повече, но пред нищо е за предпочитане. И още как! Поредния добър пример идва от Острова...

Купувачите на ванове за търговски нужди ще могат да претендират за безвъзмездна помощ до ?8,000 (около 18,500 лв по сегашния курс) при закупуването на някоя от седем различни марки (и съответно модели) електрически ванове.

В петък беше обявен списък на първите електрически ванове отговарящи на условията за субсидии, преди Службата за превозни средства с ниски емисии (OLEV) да започне разпространението на безвъзмездна финансова помощ от март 2012 г.

Тази щедра помощ има за цел да помогне на бизнеса в получаването на безвъзмездна субсидия за зареждаеми коли, като целта, разбира се, е намаляване на вредните емисии и развитие пазара на електрически превозни средства. По схемата частни или фирмени купувачи на (електро) ванове получават 20 на сто намаление от стойността на избраната машина, но максимум ?8,000.

Всеки ван трябва да отговаря на стриктни критерии, включително стандартен пробег при шофиране, безопасност, гаранция и производителност на батерията, а ето как определят инициативата във Великобритания:

Нашият нов проект демострира, че може да бъдете шофьор и все пак да сте ревностен пазител на околната среда. Леките и лекотоварни автомобили заемат абсолютно възлово място в живота на хората - повечето от нас осъзнават това - и за множество доставки, и за много пътувания, този тип превозни средства ще бъдат избирани като практични и удобни. Но въпреки всичко, промяната на климата е глобално предизвикателство, което ние трябва здравомислещо да посрещнем. То не може да бъде пренебрегнато или заобиколено.

Жустин Грийнинг, Държавен секретар по транспорта

Предприятията, които работят с електрически ванове също ще имат полза от намалените разходи от зареждане на гориво, ще са освободени от такси, ще привличат капиталови отстъпки и ще са освободени от такса задръстване в Лондон.

 

Renault Kangoo ZE е сред одобрените за субсидиране модели във Великобритания
Renault Kangoo ZE е сред одобрените за субсидиране модели във Великобритания

 

Първите седем марки микробуси (някои с по 2-3 модела), които ще бъдат 'одобрени' в рамките на безвъзмездните средства са:

  • Azure Dynamics - Transit Connect Electric
  • Mercedes-Benz - Vito E-Cell
  • Faam - ECOMILE
  • Faam - JOLLY 2000
  • Mia - Mia U
  • Renault Kangoo ZE - вариантите Z.E., Maxi Z.E. и Crew Maxi Z.E.
  • Smith Electric - Smith Edison, варианти SE2 и SE3

В събота (eййй, не почиват тия хора), секретарят по транспорта обяви, че Мia Electric (модел Mia и Mia L) ще стане единадесето превозно средство, отговарящо  на условията за подпомагане на зареждаеми коли, с отпускане на безвъзмездна помощ.

Ние пък продължаваме да разтръбяваме за електрическата мобилност с нашата кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА! в България, за да има и у нас такива супер подкрепящи развитието й 'анонси'.

eCars.bg

Прочетено 2190 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:40
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.