Вторник, 20 Март 2012 09:59

Porsche Panamera – електромобил с удължен пробег. Скоро!

От
След две години Panamera ще има версия с електрически мотор, която вече се разработва

Всички сме на едно мнение - бъдещето принадлежи на електромобилите. Не става дума за след половин век, а за много по-скоро; всъщност те вече са в ежедневието и все по-активно 'подсилват' трафика. Като присъствие, говорим, защото - ако искаме да сме прецизни - те го облекчават: като шум от двигатели и ауспуси, като отделени вредни емисии и всевъзможни 'смрадливи' отрови. Все повече автопроизводители (скоро всички) ще представят електрически или зареждаеми хибридни модели, за да са актуални пред нормите и потребителя. Малкият електромобил постепенно 'пораства' в среден клас кола, а присъства и при лимузините на някои от марките. Скоро и при Porsche, защото ще има Panamera на ток!

Това ще се случи по план през 2014 г., но компанията активно разработва модификацията отсега. Колегите от Automotive News се позоваха на 'секретен източник близък до производителя' и обявиха, че първите произведени партиди ще са за пазара в Щатите. Всъщност, цялата тази инициатива е част от активния електромобилен подем, който настъпва във Volkswagen. Авто-гигантът притежава почти 50% от собствеността на Porsche, а вече анонсира проектите си за електрически модели при другите си марки - Q7 и A3 на Audi, както и популярния Passat - европейската версия (засега). Тези електро-варианти ще са на пазара от 2014-2015 г., но още догодина ще се продава e-Golf електромобил.

Porsche е поредната от марките на Vw, която ще предлага електромобил с удължен пробег - сега в луксозния сегмент

От Volkswagen изразиха увереност, че бъдещето на 'зеленото' шофиране е в електромобилите с удължен пробег и зареждаемите хибридни модели, съчетаващи най-доброто от колите с електромотор и горивен двигател. И така: защо луксозни модели ще се 'хибридизират'? Според компанията, хората, които биха си купили висок клас кола, по-често предприемат дълги пътувания и трябва да имат увереност, че освен еко, тяхното пристигане до крайната цел ще е гарантирано и безпроблемно. Това 'спокойствие' ще осигури двигателят, подпомагащ електромотора - за удължения пробег на лимузината.

У нас Panamera е сравнително популярна луксозна кола, което е предпоставка за появата и на 'токовата' ? версия. Факт е, че солидната цена не отказва повечето от тези, които категорично са решили да притежават модела, така че очакваме появата на зареждаемия хибрид през 2014 - на бас, че ще появи малко след това и в България!

[Automotive News]  [eCars.bg]  [elektromobili.bg]

 

Прочетено 4171 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:12
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.