Print this page
Неделя, 13 Май 2012 11:09

Актуално: Audi e-bike – 80 км/ч, 250 Нм, 70 км пробег

От
audi_e-bike_elektricheski_velosiped_1

Както е тръгнало, големите авто компании ще започнат да се конкурират ожесточено и в нетипичния за тях свят на велосипедите. На електрическите велосипеди. Преди няколко дена се появи видео, в което видяхме (случайно или не) електро колело и от Audi и сега компанията разпространи официално информация за новото си творение. Да се чуди човек дали това е велосипед? С 250 Нм въртящ момент на електромотора и 80 км/ч максимална скорост, като нищо ще започнат да искат книжки за управление на такава фурия, била тя с педали...

Името на новото колело е Audi e-bike W?rthersee, което няма да е особено лесно за произнасяне за нас, но кой ще ти мисли за имена с тези технически показатели: Кабонови CFRP 26" колела с тегло само 600 грама всяко и рамка тежаща миниатюрните 1.6 кг, колелото на Audi се задвижва от електромотор, разположен в най-ниската му точка, който дава 2.3 кВ (3 кс) мощност и въпросният въртящ момент от 250 Нм при задвижващото колело! Общото тегло на Audi e-bike е 21 кг, от които 5 кг за 530 Вч литиево-йонната батерия, която се зарежда за два часа и половина. За сравнение електрическият велосипед на Smart, който вече може да се поръчва и купува, тежи 26 кг.

Режимите на задвижване са пет и се активират от вградения контролен панел или от смартфон:

  • -"Pure" – електромоторът е изключен;
  • -"Pedelec" – с електрическа "асистенция" за до 80 км/ч и пробег 50 до 70 км.
  • -"EGrip" – електромоторът не се задвижва от педалите, а от ръкохватката за ускорение , чиято реакция може да се настройва от бордовия компютър;
  • -"Wheelie" – мощността са контролира електронно, когато предното колело е във въздуха с два под-режима – "Power Wheelie" и "Balanced Wheelie" в зависимост от това дали сте начинаещ или напреднал (електровелосипедист).

Скоростите? Не са точно като на маунтин байк, но пък с 9 имате "електромобил" с доста богат диапазон откъм превключване.

audi_e-bike_elektricheski_velosiped

Колелото на Smart може и да е по-тежко, но за него има всичката необходима информация, която включва и цената. При Audi тази важна част от нещата все още липсва и дори не е ясно кога (ако) ще започне производството на тяхното супер електро колело.

eCars.bg

Прочетено 27552 пъти Последна корекция Неделя, 16 Декември 2012 23:59
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.