Четвъртък, 24 Май 2012 07:55

За семейството и бизнеса – електрически ван, от Nissan

От
elektricheski_van_nissan_e-nv200

Не е нещо, което току-що показват – става дума за демонстрирания на автосалона в Детройт в началото на годината електрически ван Nissan e-NV200. Но в сряда от официално изявление на Nissan стана ясно, че от "автосалонен" моделът преминава към производствен статус – компанията ще сглобява новия електро ван в Барселона от 2013 г...

За разлика от разработения само като електромобил LEAF, e-NV200 е на базата на конвенционалния NV200, произвеждан в момента в същия завод (в Барселона), а предвид липсата на електрически ван на пазара, наистина можем да кажем НАЙ-ПОСЛЕ! Не е като да е в ръцете ни, като Opel Ampera, но с европейско производство от следващата година, не е чак толкова далеч. Не е и у нас, че да се радваме чак толкова ентусиазирано на този факт, но все пак инвестиция от €100 милиона и 700 нови работни места в завода и при местни доставчици са си все така добра новина.

Предвид идентичността си със стандартния модел, вече носител на солидни награди, e-NV200 ще бъде удобен и за семейна, и за служебна употреба, с пробег като на Nissan LEAF от около 150 км с едно зареждане и така желаните много по-ниски оперативни разходи. С батерия от 24 кВтч това означава зареждане на нощна тафира (при цена около 12 ст/кВтч) около 3 лв разход, макар и не за всичките 150 км, но за поне 120, защото системата е разработена да не изтощава докрай батерията. Липсата на двигател с вътрешно горене, изпускателна и охладителна система пък са причина за липса на камара конвенционални "дейности" и разходи за тях, а за капак електро колите могат да се зареждат в домашни (гаражни) условия, което при задвижваните с течни горива не е възможно (освен с туби Laughing).

Досега са продадени около 100,000 броя NV200, а популярността на модела беше причина за избирането му (сред силна конкуренция) за следващото поколение нюйоркско такси с мотото "Taxi of Tomorrow". Из Европа пък вече циркулира солиден брой тестови електрически e-NV200, с чието управление се събират ценни данни от различен тип употреба, включително сериозни натоварвания.

В Испания има много българи въпреки информацията по нашите медии, че доста от тях се завръщат и дано сред намиращите се там да има такива, които ще намерят работя по новото производство в завода. С огромно желание да се сдобием с електро ван ние ще търсим повече информация за новия e-NV200, която да споделяме и с вас. Отново ни трябва търпение, отново 2013-та, но е за добро, защото имаме време да се подготвим и да получим по-добри технологии и оферти. И за да няма дребен шрифт, Nissan допълва 2013 с "фискална година", а това означава, че производството може да стартира и по някое време преди март 2014...

[От: EV News]

Прочетено 3949 пъти Последна корекция Четвъртък, 24 Май 2012 02:08
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.