Print this page
Събота, 23 Юни 2012 12:07

Nissan LEAF такси тест – туитваш и се возиш 6 пъти по-евтино

От
Nissan-LEAF-London taksi

ОК, ще трябва да мръднете до Лондон за целта, но пък там е най-интересна случката, защото такситата са най-емблематични. Шофьори ще могат да заменят големите черни старомодни возила с Nissan LEAF този уикенд и да возят клиенти за жълти стотинки. Тотално различна лондонска такси гледка, с мото "За 28p (пенса) до Хийтроу"...

За да се повози безплатно на електро такси в английската столица човек трябва само да прати туийт с таг ‘#6XCHEAPER’ и дестинацията, а с тази инициатива Nissan ще събира потребителски отзиви за потенциалното такси на бъдещето. И у нас вече си имаме "грийн такси" алтернатива с новите зелени Toyota Prius таксита в София и е само въпрос на време такива да се появят и в други наши градове и към тях да се присъединят изцяло електрически таксита.

Nissan използва Twitter като част от своята супер амбициозна и успешна кампания, ‘The Big Turn On’, която популяризира електромобилите чрез социалните мрежи, като целта е да се привлекат един милион желаещи да сменят конвенционалната си кола с електрическа сам за 100 дни. Броячът на страницата показа един милион още на 20 юни, цели 18 дни преди крайната дата.

‘#6XCHEAPER’ текстът набляга на факта, че зареждането на електрическа кола е шест пъти по-евтино от това на подобен автомобил с ДВГ. В България нашата нощта тарифа е около 0.12 лв с ДДС, а в изтощена батерия на Nissan LEAF (с общ капацитет 24 кВтч) може да заредите максимум 21 кВтч. Така едно зареждане ще ви струва няма 2.5 лв, а това по сегашните цени на горивата означава под литър. С този заряд може да иминете 70-130 км в зависимост от стила на шофиране и пътните/атмосферните условия, но за по-лесно да приемем средните 100, което дава няма и литър на 100 км. Ако приемем 6/100 за среден разход при колите с ДВГ (а това е оптимистичен вариант на нещата) – ето ти "оправдание" за ‘#6XCHEAPER’...

Тази (такси) част от кампанията на Nissan има за цел да покаже на стотици хора (засега в Лондон) колко практичен и достъпен е електрическият LEAF с разход от само няколко стотинки за един стандартен такси превоз. Компанията ще следи всички ‘#6XCHEAPER’ съобщения, с избор на случаен принцип, за да се избегнат "опашки" и недоразумения, поради големия брой желаещи да опитат евтината електрическа возия. Всяко пътуване ще се документира с демонстрация за спестяването от използване на електрическо такси.

Остава да изчакаме демото да дойде и в България Cool.

Прочетено 2230 пъти Последна корекция Неделя, 24 Юни 2012 01:12
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.