Print this page
Неделя, 08 Юли 2012 00:08

To be or not to be: Колко интерес има към електромобилите на BMW

От
bmw i3 rim tur

"Накъде е музея", питам на информацията в огромния футуристичен салон за нови модели на BMW в Мюнхен и усмихнато момиче посочва към съседната сграда. "А къде са електрическите модели", питам аз, знаейки много добре, че ги има само в първия света BMW i салон, който баварците учудващо отвориха в Лондон. "Нямаме ги тук," не слиза естествената усмивка от лицето на момата. Продължавам към музея, с мисълта защо наистина, тук, в този изпълнен с феерия свят на BMW, все още ги няма изложени електрическите модели...

Напоследък по мрежата се пръкнаха разни писания на тема съмненията на BMW в успеха на електрическите i3 и i8. На цена от €25,000 (i3)нямало да се продава колкото компанията очаква, липсвала правителствена подкрепа в множество държави и съответно зарядна инфраструктура, а на всичкото отгоре общественият интерес не бил толкова силен. Такива неща казвали според някои издания от управата на BMW. И въпреки всичко щяло да излезе по-скъпо, ако теглят чертата на програмата, та затова, хеле, ще я бъде...

Обикаляйки из чудото BMW Welt няма как да не изпадна в противоречия. Някак си не мога да си представя, че хора, подредили целия този невероятен мини град биха направили необмислени постъпки в неизвестното, та далеч преди крайния етап да започнат да бият тъпана за отбой. Да, има я одисеята с Rover от 90-те, спор няма, никой не е имунизиран срещу взимане на грешни решения. Но за BMW (и много други автопроизводители, разбира се) процесът на активно разработване на електромобилни модели съвпадна с кризата, рецесията и каквото още наричаме ситуацията, в която се намираме вече от години. Определено са били (и са) наясно, че в такава ситуация грам не е сигурно, че може да се разчита на каквото и да било. Особено пък на солидни дотации. Затова сега не ми се струва нормално да се твърди, че нямало подкрепа (държавна, от проекти и т.н.) Еми, то е ясно в такава ситуация, че не няма гаранции за такава.

Сега BMW е най-скъпата компания в света. Отново, това не означава, че там не правят грешки. Както развиват електромобилната си програма, обаче, ми изглежда, че много добре си обмислят нещата. Години тестове, супер яка BMW i Facebook активност, която дава мега ценна информация на компанията, защото тя постоянно пита хората за различни неща по своите предстоящи електрически модели, и не на последно място, стартиралия целогодишен световен тур за демонстрация на BMW i подмарката – Born Electric.

Пределноа ясно е, че големите германски автопроизводители внимателно наблюдават "представянето" на водещите в електрическата мобилност сега Nissan/Renault и Chevrolet/Opel. Daimler всъщност има и много добра представа какво се случва с продажбите на Mitsubishi i-MiEV и вече предлага трето поколение smart fortwo electric.

И сега... опитвам се да преценя какво си представят в BMW под недостатъчен обществен интерес. Ако въобще има такова нещо. Facebook групата на BMW i вече има над 930,000 харесвания, което дори да си представим, че не означава кой знае какво, коментари на страницата по предложенията и питанията на компанията съвсем не липсват. BMW i представи в четири отделни инфо пакета своята 360° Electric програма и накрая пусна анкета кой от четирите елемента се харесва най много. Да ви припомня (или запозная, ако не сте мярнали), става дума за:

  • Домашно зареждане
  • Обществено зареждане
  • Помощни услуги
  • Гъвкава мобилност

Резултат? Общественото зареждане бие много, ама много, всички останали заедно. Точка. Пределно ясно е какво се харесва и търси. Но пък от BMW казвали, че няма достатъчно инфраструктура. Е, не е точно така, вижте само нашия заряден локатор. Вече има хиляди места за зареждане из цяла Европа. Дали има достатъчно субсидии за изграждане на зарядни станции е друг въпрос. Заради липсата на такива например и Renault се отказаха от старта на продажбите на електрическите си модели през тази година в България. Както и заради липсата на дотация като във Франция и Англия, например, където има по 5000 валутни единици приспадане (от данъците за следващата година, например) за покупка на електромобил. Само че Франция спира с инициативата от следващия месец.

Дали трябва да се разчита на тези субсидии? Скъпи са електромобилите, това е факт, но както стана дума в статията за електрическия Citroen Berlingo, с който спецовете от BEA-Trics изминаха 1094 км с едно зареждане, и мобилните телефони преди 20 г. бяха в куфари и се купуваха с куфар пари. Сега са като придатък от джоба на всички ни.

Много може да се коментира и ако го правим, трябва да сме честни и конструктивни. И няма как да не признаем супер бързото развитие на електрическата мобилност в последните пет години. Ето, вече има и семеен седан с почти 500 км пробег на пазара (Tesla Model S). Да, далеч не е за средния потребител, но е на цената на големите германски лимузини, при много по-висока ефективност и супер еко представяне. И какво се случва? След Toyota и Daimler реши да работи с Tesla (всъщност Daimler е инвестирала петдесетина милиона там), та първия електро Mercedes (B-Class 2014) ще има задвижване от Tesla Motors. Големите видяха, че изостават и наваксват с такива действия, докато развият собствените си електромобилни програми на задоволително ниво.

И преди съм го правил, та пак ще кажа. Въпрос на прескачане на един зъб е. Веднъж повече хора да усетят колко готино, евтино и приятно е да караш електромобил, всичките тези притеснения ще намалеят значително, продажбите ще тръгнат и ще видим кои решения за електрическата мобилност са най-правилни. Моето усещане е, че в BMW са на прав път. Очаквам и вашите мнения в коментарите отдолу!

[Снимка: BMW i]

Мартин Хаджистойков

eCars.bg

Прочетено 1688 пъти Последна корекция Неделя, 08 Юли 2012 01:32
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.