Print this page
Четвъртък, 12 Юли 2012 12:59

Renault ZOE – още го няма, но вече се предлага

От
zoe oferta mobile de

Засега Renault е единствената компания, която предлага електромобили от почти всички класове, от миниатюрния Twizy, през компактния ZOE, до семейния седан Fluence и товарния Kangoo – всички със значка {tooltip}Z.E.{end-link}Zero Emission{end-tooltip}. За изненада на мнозина, Twizy вече набира скорост с доста добри продажби (вече над 1 000 броя само в Германия), а само преди седмица директорът на електромобилната програма на Renault, Тиери Коскас, обяви, че електро мъникът ще се продава в още пет държави, сред които и Турция. Fluence пък върви добре в комплект с програмата на Better Place за подмяна на изтощени батерии (за 2-3 минути), което представлява най-бързото "презареждане" на електромобили до момента, а Kangoo Z.E. дори вече поевтинява, с оферти под €25,000 в Германия. Но какво става с най-атрактивния на дизайн и пробег електромобил от групата – ZOE? Ами, още го няма, но някои вече го предлагат – при това на буквално идентична с обявената по-рано цена – за €21,350...

Редовната ни проверка на Elektro секцията на mobile.de обикновено ни изненадва с нещо и днешният ден не направи изключение. Не само че вече има оферти за скоро обявения smart fortwo electric drive (sale&care) (за €18,910), но вече се намира дилър, пуснал обяви (с цени) за Renault ZOE. Няма смисъл от линк, защото обявите в един момент изчезват от сървърите, но снимката показва точно нещата.

Всъщност офертите от въпросния търговец са няколко, но това, което ги обединява е, че в тях има само общ текст, без информация за дата на доставка, каквато често се намира в подобни обяви за модели с предстоящ пазарен дебют. Все така, офертите са там и понеже не сме майстори на немския, ще пуснем един имейл, за да питаме кога ZOE ще може да се купи реално.

Хубавото в случая е, че тези коли ще можем да си ги купим по-бързо и лесно, в сравнение с Tesla Model S, например, който се очаква в Европа в началото на 2013 г., но със заявка сега доставка може да очаквате най-рано следващия юни, при това европейските цени все още не са ясни. При посещението ми в Tesla Мюнхен ме окуражиха, че може да имат поне демо бройки и в късната есен на 2012-та, но това все още не е ясно. Дотогава, обаче, ZOE вече ще се предлага, макар и все още не в България, та който има истински мерак, вероятно ще може да си купи още тази година.

eCars.bg

Прочетено 2847 пъти Последна корекция Четвъртък, 12 Юли 2012 14:14
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.