Петък, 03 Август 2012 00:12

Безплатна синя зона за електромобили в София, а някои вече подаряват електро коли :)

От
bezplatno_parkirane_sinia_zona_elektromobili

На 1 септември тази година в София влизат в сила новите по-високи цени за паркиране в синя зона. Левчето се удвоява до две, но "утехата" е, че ще има и зелена зона, където ще паркираме на добрата стара цена от 1 лев. Виждате ли, понякога запазването (на цената) също е повод за радост, но нали сме електромобилен сайт, сега имаме точно такъв повод, защото с увеличаване на цената за паркиране в синя зона идва и първата общинска благинка за електромобилите – паркирането им на иначе платените места, ще е безплатно...

ОК, наистина, след година и половина разговори, намерения и много предложения и настоявания, първата електромобилна подкрепа е налице в София. Не казвам България, защото Бургас изпревари София, но там рамо на нещата дава Вромос, като фирма с най-много електромобилни продажби в България досега (ваканционни бусчета, скутери и др.) В началото на 2011 г., след първата конференция посветена на електрическата мобилност се поеха различни ангажименти, последва втора конференция през октомври, но да не говорим за статистиката – ние се радваме и на малкото – това все пак е първата стъпка в подкрепа на електромобилите, отново, в София, защото не говорим за национално ниво.

Така, от 1 септември 2012 г. всеки, който има електромобил, ще може да го паркира безплатно на синя зона в София. За целта от 1 август вече може да се подава заявление за издаване на специален стикер в някой от офисите на Центъра за градска мобилност на ул. "Будапеща" 17 и на пл. "Възраждане" 1. Издаването на винетните стикери става в срок до 5 работни дни, след подаване на документите. Може да не изглежда много, но 2 ч. престой ще струват 4 лв. и ако ползваш синя зона 10 пъти месечно, това са 40 лв – спестени (вече), ако имаш електромобил!

Като се замисля, може и да изглежда малко, а и след малко наистина ще заизглежда така, ако дочетеш статията, но ние определено се радваме на тази първа "дотация". Важно е да се мисли позитивно, да има благодарност за всичко и да се търсят нови модели и решения. Сега безплатна синя зона, после пък финансови стимули, както се казва (хм, това може би звучи малко като онази стара реклама "... а после и в други градове"). Ще се стигне и до там, но трябва да покажем много по-голям интерес и желание за електромобилите. Когато нещо се търси, пазарът се развива естествено.

Е, за малко ще се върна към статистиката, която в авто бранша не показва особено добри продажби, с изключение на германските марки, както и да се възприема това, та интересните предложения са просто задължителни – гъвкавите търговци все някак намират начин да се напаснат към ситуацията. Директно на въпроса, Рено България все още не предлага електрическите модели на компанията у нас, но в опит да намерят повече клиенти за конвенционалните модели на Renault, към минивана Espace испански дилъри предлагат подарък електромобил!

Що рече? Да, на мен да не вярваш Laughing, на снимката ще повярваш. Взимаш си миниван и получаваш Twizy като подарък. Невярващ на очите си веднага споделих със съпругата си тази чудесия и тя, човек без книжка, оживено възкликна, "Ха, чудесно, имаш си малка супер икономична и чиста кола за града, плюс семейна за пътувания"...

Нагледали сме се на електромобилни дотации из Европа (очи пълни, ръце празни сме малко за момента) – в Естония дори приспадат по €18,000 при покупка на електро кола – ама подарък... Това е вече хит!

Не знаем какви са условията, надяваме се да няма малък шрифт, но ей на, това е факт и направо избива рибата.

Обратно към нашия малък старт, ние ще се радваме, ако шофьорите в много други населени места в България получат възможност да паркират безплатно своите електромобили. Сега те са малко, но вълната идва, а тази вълна (поне за нас) е от чаканите и се надяваме да ни залее по-масово Smile.

И накрая – ето какво има в края на анонса за синята зона на сайта на Центъра за градска мобилност:

Как паркират електромобилите

На територията на Столична община електромобилите паркират безплатно, като правото им за това се установява с надлежно издаден стикер. Виж на www.sofiatraffic.bg.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 8355 пъти Последна корекция Петък, 03 Август 2012 14:53
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.