Петък, 17 Август 2012 01:22

Конверсия на електромобили – колко трудно може да е това?

От
elektricheski_nissan_qashqai

Около електромобилите сега има много въпросителни и много коментари. Икономическите условия са трудни за каквото се сетиш и ето, големи компании като Peugeot и Citroen не стигат до прогнозираните резултати с продажбите на електро модели. Автомотор Корпорация продава двата налични C-ZERO, имаме си още Opel Ampera и вече Vromos Kiwi, колкото и да е голяма разликата между всичките тези електромобили, но с това май се изчерпват електромобилните предложения на нашия пазар, засега. Очакваме Renault/Nissan електрически коли през следващата година, макар че се полагат усилия и да се върне идеята за старт през тази. Общо взето, напредваме бавно и трябва да се чака доста. Но може и да не се чака, защото има възможности за конверсия. В България вече има известен брой преоборудвани до електромобили коли, като тези на A1 Eco – Nissan Micra и Audi A2, както и на различни наши ентусиасти. Конверсии има много и разнообразни, от евтини до професионални, но това си е все така сериозно авто работа, която иска много, много средства, възможности, усилия и желание. Говорим за мащаб, че да станат популярни и търсени. Толкова много, че за не малко компании, захванали се с тази дейност, нещата са стигнали до фалит. Но прочети цялата статии, и тогава ще се радвам да чуя твоите коментари...

Ще започна от тук... Вероятно с теб си приличаме точно по това. Аз също имам стари коли и много искам поне едната да превърна в електрическа. Приликата сигурно е в невъзможността да си го позволим. Какво би ни спряло иначе да направим такава чудесна оптимизация за обичаните от нас верни механични другари? И тук веднага трябва да премина към вариантите. Има не толкова скъпи варианти за конверсия, вероятно в диапазона 4-7 хиляди лева. Има дори и по-евтини "сглобки" – просто всеки си преценява какъв пробег и динамика го устройва. И, разбира се, ако си продадеш старите части, като двигател, охладителна и изпускателна система, на втора ръка, ще си приспаднеш част от разходите. Вероятен недостатък тук е, че за тази цена трудно може да се постигне задоволителен пробег, да не говорим, че и дума не може да става за литиево-йонни батерии. Но както вече казах, всеки си има предпочитания и за всеки влак си има пътници.

И след това отиваме към професионалното ниво – компании, които предлагат топ конверсии. ОК, ще взема една полска за пример, за по-безпристрастно – Volkswagen Golf на ток за €29,000 без ДДС. Това е общата цена, разбира се, не само за конверсията, но при повечето компании на пазара цената за такова изпълнение само на конверсията е от €15,000 нагоре, за 120-150 км пробег. Е, аз искам 250 гарантирани (км) за 20,000 лв, но засега няма кой да ми предложи. Та се съобразявам с реалността, търся варианти, помагаме с колегите, като пишем за всички тези неща, че да стават по-популярни, та да се възползват повече хора.

И ето ти един жалостив пример за това колко трудно може да е – базираната в Дания компания за конверсии AFUTURE, която се бори за втори живот след фалита. Сега един от инженерите основатели е изкупил останалото и се пробва отново в света на професионалните конверсии, с иначе доста популярния Nissan Qashqai. В своята онлайн PDF брошура AFUTURE (виж най-долу) предлага електрически Qashqai в няколко варианта, като се започне от базовия с пробег от 100 км (по комбинирания европейски цикъл за шофиране) и ускорение 0-100 км/ч за лежерните 25 секунди, до топ версията с пробег 250 км и наполовина по-бързо ускорение от 12 секунди до 100 км/ч. Съответно, батериите варират от 17 кВтч до 34 кВтч и електромоторите от  30-60 кВт (40-80 кс), постоянна, не пикова мощност.

ОК, и къде е гредата с AFUTURE? Въпросният инженер Сьорен Бек изгражда отново компанията и дори има поръчка за една конверсия от норвежки клиент, но готината идея с електрически Qashqai не е близо до масова реализация и това няма как да не ни притеснява. Но разходите са наистина огромни. Сьорен се нуждае от над 600 хил. Евро инвестиция, за да задвижи нещата, а в сегашната икономическа ситуация тези пари и по-скоро желаещи да ги дадат, се намират трудно. Вариант и светлина в тунела за щастие има, с възможността друг клиент да поръча 240 конверсии на Dacia Duster, която споделя една платформа с Qashqai и само можем силно да се надяваме Сьорен да успее в сключването на такъв мащабен договор.

Ето това е една миниатюрна част от нещата около конверсиите на електромобили, но сме много близо и до следваща статия по въпроса. Тя ще бъде директно от Теодор Иванов от A1 Eco, с технически параметри и конкретни детайли, а ние определено ще се радваме да публикуваме статия или материал от всеки, който желае да ни изпрати нещо свое по въпроса. Става лесно с имейл до Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., а сега може да ми кажеш какво мислиш за конверсиите в коментарите отдолу. Или пък каква информация ти липсва и какъв е паричния ти лимит за конверсия – съответно какви параметри търсиш. Можеш и да си отвориш тема в eCars.bg Отзиви или във форума.

{pdf}http://www.ecars.bg/images/A_FUTURE_Qashqai_Electric.pdf|app:adobe{/pdf}

eCars.bg/ Elektromobili.bg

Прочетено 4656 пъти Последна корекция Петък, 17 Август 2012 02:44
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.