Понеделник, 27 Август 2012 07:27

Renault ZOE ще издържа на българския студ и още как

От
renault-zoe-testove-studeno-vreme

Мнозина от нас все още се изтягат по плажовете, но има места, на които хич не е за плаж. Такова място е Лапландия, сред чиито ледове се тестват много нови модели коли. Сега не мислим за зимата и нейното влияние върху електромобилите, но за щастие има кой да прави това вместо нас. Миналата зима ви разказахме как се представят електрическите коли при -20°C в България и не е тайна, че батериите не обичат студа – пробегът с едно зареждане намалява. Само че и за това се появява "лек", както личи от скорошните полярни тестове на Renault, които показват, че електрическият ZOE не страда кой знае колко от минусовите температури...

По-рано през лятото в своя блог Renault разказа за стъпките, през които ZOE преминава в своето развитие – от дизайна, през краш тестовете, до проверката за издръжливост на студ.

Как Renault тества ZOE в студено време

През зимата задвижващите и механични компоненти на автомобилите често са изложени на много сурови условия. Затова Renault, като всеки друг автопроизводител, прави нужното, за да се увери, че новите електрически модели могат да се справят и при много ниски температури. Това се отнася за всички компоненти, проверката не пропуска нищо - със студа трябва да се справя както и електромотора, така и трансмисията, и батерията, например.

Всъщност, проверява се наистина всичко - отоплението, размразяването на стъклата, действието на амортисьорите и ABS-а в снега и единствения правилен начин да се провери всичко това е в реални сурови зимни условия. Искаме електромобили час по-скоро – е, сега е момента да сме благодарни, че ги има ледените северни ширини, където дори сега, насред знойното по на юг лято, може да се правят тестове и да не се губи време в процеса на разработване на моделите.

Целта на тестовете в студено време е да се открият потенциални оперативни проблеми, които да бъдат отстранени. Така Renault може да избере най-подходящите технологични решения, които да ни гарантират устойчива производителност и комфорт с електромобилите в сурови условия.

Това, че електромобилите се справят по различен начин със студа от колите с ДВГ вече е известно на много хора. Българският зимен електромобилен тест го показва и за нас е много важно да предаваме тази информация. Затова, ето някои от тестовете, през които ZOE преминава, за да бъдат подобрена производителността в студено време:

Капацитет на батерията: много студена батерия не може да се зареди изцяло. Можем да сравним това със свиването на резервоарите в конвенционалните ни коли в студа. Това, разбира се, намалява пробега на електромобилите. Мощност за електромотора: студена батерия не може да осигури цялата нужна на електромотора енергия, което води до по-бавно ускорение.

Зареждане на батерията: замръзналата батерия не може да се зареди бързо - дори бързото зареждане е по-бавно. Студът обаче не оказва влияние върху стандартното (бавно) зареждане, от битовата електрическа мрежа.

Зарядна система: За да функционира правилно

  • Зарядният порт трябва да е достъпен (капачето не трябва да блокира в много студено време);
  • Зарядният кабел трябва да е достатъчно гъвкав, за да може да се навива по всяко време и при всякакви условия;
  • Зарядният кабел не трябва да остава блокиран в зарядния порт.

ОК, едно е "трябва", друго е "може". Ето какви резултати са постигнали инженерите на Renault при тестовете:

Първи заключения от представянето на ZOE:

При -25°C, всичко в ZOE функционира, с едва забележим спад в производителността. От тази гледна точка батерията се държи много добре в студени условия.

По-осезаема е промяната в пробега в студеното време, но изглежда на този ZOE е един от най-добрите в това отношение масово произвеждани електромобили, защото със своята обратима отоплителна помпа, която намалява консумацията на енергия от отоплителната система в студа, ZOE генерира почти 2 кВ за изстудяване или 3 кВ за отопление само с 1 кВ електричество.

ZOE се представя стабилно, особено в сравнение с коли с ДВГ, по следните показатели:

Стартиране на мотора: абсолютно същото при -30°C, както и в приятно топло време, с други думи, моментално и безшумно. Няма шум, тракане и вредни газове, като при подгряване на двигател с вътрешно горене.

Първоначален старт: електромоторът не се влияе от студа – просто натискате бутона за включване, след което педала за ускорение и потегляте, без нужда от познатото подгряване. В движение батерията започва да се затопля и постепенно подобрява производителността си.

Отопление: Освен че е икономична, отоплителната помпа бързо затопля колата – няма нужда от стартиране няколко минути по-рано.

Система за предварителна подготовка: За известно затопляне на купето и размразяване на прозорците преди тръгване може да се използва предварителна подготвяща програма за затопляне на колата до "стайна температура" и при влизане тя да е готова за потегляне – това не е възможност в автомобил с ДВГ, чийто двигател трябва да бъде стартиран, за да се постигне същия ефект. Вече сме ви казвали за подобно нещо – от разстояние чрез мобилен телефон в електро колите можеш да пуснеш климатика известно време преди да се върнеш в колата си, така че тя да е комфортно охладена в жегата. Ето че по този начин може да се "поръчва" и затопляне Wink.

И накрая:

Инженерите на Renault са приятно изненадани от ZOE

От бързата отоплителна помпа, от стабилното представяне на батерията в движение и от моменталния старт на електромотора в много студено време, както и от поведението на пътя, особено по хлъзгави повърхности - голяма предимство тук е разположената ниско долу батерия.

Сега остава само и ние да се изненадаме Laughing

Източник: Renault блог

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 3304 пъти Последна корекция Понеделник, 27 Август 2012 13:28
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.