Print this page
Сряда, 05 Септември 2012 11:59

Електрически SAAB до 18 месеца – съвсем официално

От
elektricheski_saab_9-3

От самолети – до електромобили. Какво ли крие бъдещето за възкръсналата шведска марка SAAB? Ако съдим по последните новини, компанията се насочва изцяло към алтернативното задвижване – SAAB официално става производител само на електрически превозни средства...

SAAB се оказа един от по-малките автопроизводители, погълнати от мега концерн, само за да се бъдат захвърлени в канавката. Хубавото в случая със SAAB обаче е, че в крайна сметка нещата се наредиха, при това по много устойчив (за бъдещето) начин.

Новият SAAB

General Motors не можа или не пожела да спаси и развие SAAB, а в същото се провали и луксозният холандски автопроизводител Spyker. Всичките 3,000 служители на компанията останаха на улицата след обявения през декември 2011 г. банкрут. Сега, с новото развитие на нещата, във фабриката се завръщат само 75 души и само можем да стискаме палци броят им скоро да се увеличи. И в това отношение новият собственик {tooltip}NEVS{end-link}National Electric Vehicle Sweden{end-tooltip} е зареден с оптимизъм, запазвайки името на компанията, само че с ново SAAB лого. NEVS придоби и фабриката на SAAB в Тролхатан, без да е ясно за каква сума.

Електромобил до 18 месеца

Историята на SAAB е малко по-различна от тази на Volvo, Jaguar и др. Какво е различното? SAAB ще прави само електромобили, като Tesla Motors, например. Като компания, която винаги е била уникална и различна с нещо, сега SAAB има щастието новите й собственици да осъзнават това и да се впуснат в предизвикателствата на електромобилния свят, с очевидното намерение да работят за по-устойчиво бъдеще.

Всичко е вече официално

Според прес съобщение на компанията, NEVS вече е финализирала придобиването на основните активи на SAAB Automobile AB, SAAB Automobile Powertrain AB и SAAB Automobile Tools AB, и базираната в Хонг-Конг National Modern Energy Holdings Ltd. потвърждава новия бизнес план за производство на електрически коли. Има и конкретни планове – първият SAAB електромобил да излезе на пазара до 18 месеца.

Не знаем дали се досещате, но това, разбира се, ще бъде кола, базирана на електрическия SAAB 9-3 и в тази връзка не чувствате ли, че решението на новите инвеститори е логично? Автопроизводители бол. Модели с ДВГ – тонове – все по-усъвършенствани от когато и да било. Какво място има в тази дива конкуренция една връщаща се в бизнеса авто компания? Честно казано – почти никакво. Но навлизането в една нова територия, в която и големите все още нямат предимство – това звучи по-смислено и логично, особено при наличието на вече разработен електромобил – въпросният 9-3, с който NEVS придобива и Phoenix платформата, инструментите, фабриката, както и тестовите съоръжения и лабораторията.

Знаем, че и в България има много заклети фенове на SAAB и им пожелаваме от сърце да могат отново да карат модел от любимата си марка, но вече електрически. Нашата помощ ще даваме, като редовно се интересуваме и пишем за развитието на нещата в електромобилен SAAB и подкрепяме популяризирането на електромобилите в България с ефективна работа и копнеж за по-чиста околна среда в нашата страна.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 2346 пъти Последна корекция Четвъртък, 06 Септември 2012 22:58
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.