Print this page
Петък, 14 Септември 2012 10:43

На Анталия смятат да ни привличат и с електромобили

От
elektricheski_renault_fluence_ze_kurort_antalya
В турския курорт ще се изгражда зарядна инфраструктура за електромобили – Снимка: Renault/Nissan

Анталия е популярна туристическа дестинация у нас. Не че си нямаме морска ивица от северната, чак до южната граница... По нашето море вече се предлагат електро колела под наем, но в Анталия мислят и за по-големите возила – колите – общината там започва да работи по програма Нулеви емисии с Renault, а това означава, че още от следващия сезон в курорта ще се предлагат електромобили...

Това партньорство ни прилича на добра визия за раздвижване на туристическите предложения в Анталия и по всичко личи, че целта му е да популяризира и разпространението на по-чисти превозни средства. Помислете само, не е ли супер логично и затварящо кръга? В курортите обикновено виждаме много красиво поддържана зеленина и въобще добро оформление – няма ли електромобилите да са отлична добавка? Тихи и не замърсяващи, вписващи се идеално в атмосфера на почивка и забавление?

Идеята на общината е заедно с Renault да изгради зарядна инфраструктура на територията на област Анталия, така че там спокойно да могат на повече места да се зареждат електромобили. И под електромобили, както винаги, разбираме не само коли (ванове и т.н.), а и велосипеди и скутери... Че електро колички за превоз на багажа от тези като за голф отдавна има по хотелите, та време е и за още електромобили в туризма. А по тази програма за разгръщане на инфраструктура си затварят и допълнително кръга в Турция, с производство на зарядни станции в Bursa Oyak Renault Automobile Plants, което започна в края на 2011 г.

Хм, ма не е това всичко със "затварянето на кръга", защото във въпросните заводи освен зарядни станции ще се правят и електромобили и точно тях ще ни предлагат в Анталия. По този повод до края на тази година ще бъде сформиран екип, който трябва да постигне определени резултати в изграждането на инфраструктура за зареждане. Всъщност, ето ги и самите цели на екипа:

  • Развитие на проекти за разпространение на електромобили в Анталия;

  • Монтаж и разгръщане на зарядна инфраструктура за ЕПС;

  • Разработване на стратегически проекти за автопаркове, публични и жилищни зони; и

  • Преглед на различните регулации, които имат отношение към изграждане и управление на зарядни точки за електромобили.

Че още не са започнали продажбите на електромобилите на Renault у нас, не са, но производството им започна точно в Oyak-Renault завода (говорим за Renault Fluence Z.E.) в края на 2011 г. и ние редовно се чуваме с приятелите ни в Renault България, за да се информираме как напредват с подготовката за продажби на електро модели в България, че като се появят индикации за старта, да ви светнем своевременно.

Имаме и разни други контакти, по морето, с някои от големите хотели и след края на настоящия сезон и по повод тази новина за Анталия просто няма как да не ги ръчнем да започват по-бързо да мислят по въпроса, защото както си имаме производители на електро колонки за електромобили (поне това) не искаме да изоставаме от Турция в туристическо отношение, нали?

[От: Green Car Congress]

[Снимка: Renault-Nissan блог]

Прочетено 1383 пъти Последна корекция Сряда, 26 Септември 2012 00:58
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.