Четвъртък, 06 Декември 2012 11:21

Гласови команди и оптимизирано ускорение с новия Model S софтуер

От
tesla model s test drive othmer
В движение - всякакви "сензорни" настройки на големия екран на Model S

С новата софтуерна актуализация Tesla Model S ще ускорява още по-бързо, в добавка към нови функции като гласови команди и "заспиване".

Вчера прекарахме цял ден в "мобилни" тестове. Въобще, с електро колите електрониката излиза на първи план. iPhone настройки, инсталиране на различни приложения (за електромобили, които дори няма индикация кога ще се появят на нашия пазар), проби, записки и солидна доза коментари. И междувременно, ето още един "софтуерен" материал, по повод последната актуализация на Tesla Model S...

Всички неща, които ще видите в този блог може просто да отбележите, може пък и да си ги запишете. Разбира се, те са конкретни за Model S и за удобство ги събираме на едно място, за да са ви подръка в бъдеще. Добавките са наистина много и сред новите функции има както полезни, така и чисто "екстрени" неща. За удобство "сгъваме" всичко в акордеон, за да си избирате, което ви интересува. Да започваме:

{slider=Заспиване}

С последната актуализация на софтуера Model S ще изключва екрана и електрониката всеки път когато излизаме от колата, което я поставя в нещо като режим на заспиване. При влизане в колата се забелязва леко увеличение във времето за "събуждане" на централния сензорен и на екрана заместващ уредите на арматурното табло, от режима за съхранение на енергия. Model S започва процеса на стартиране в момента, в който локализира дистанционното за стартиране на колата (което представлява мини вариант на самия Model S) наблизо. Потеглянето, обаче, е възможно само след зареждане и на двата екрана. Ако пък искаме екраните да се стартират моментално при всяко влизане в колата, за това си има настройка в Controls > Settings > Vehicle. Хм, интересно е дали ще може някой ден всичко това да е на български – все пак става дума за електроника и софтуера, да му се не види, не би трябвало да е трудно (но ако липсата на официален български за iPhone, например, след толкова години, е индикация... ама хайде да мислим позитивно).

Тази "готовност" си има цена, обаче. Поддържане на екраните в готовност съкращава пробега с около 12 км дневно, когато колата не е включена да се зарежда и "състарява" стандартния 12V акумулатор и електрическата система (това последното не го разбрахме точно, но вероятно има някаква причина да го споменават). Ако екраните са настроени да се изключват, това ще става два часа след като останалата част от колата "заспи". И, разбира се, когато в батерията няма достатъчно заряд (или ако не е използвана в продължение на повече от 60 часа), екраните ще се изключват независимо от настройката.

{/slider} {slider=Стартиране на приложения}

С тази функция лесно може да стартирате приложения от долната част на екрана за приложения (в допълнение към настоящата функция по подразбиране, с която докосването на иконка заменя приложението в горната част на екрана). Пробва се с докосване и задържане на иконката на приложението. Изскача малко поле, което показва долната и горната части. Пускате иконката в предпочитаната част, като 1) Влачите иконката на приложението към долната част на поп-ъп полето; 2) Влачите иконката директно към долната видима част на сензорния екран. Единично докосване на която и да е иконка поставя приложението в горната част на екрана; 3) Ако приложението е вече стартирано, второ докосване ще превключи от половин към пълен екран. (Имайте предвид, че само определени приложения работят на пълен екран).

{/slider} {slider=Гласови команди}

Сега (е, за американците, за нас по-натам...) може да използвате гласа си за лесно достигане на което и да е местоназначение, да слушате музика през интернет или да набирате телефонни номера. Забележка: Тази функция изисква свързаност.

1. За подаване на гласова команда, натискате и задържате гласовия бутон в горната дясна част на волана;

2. Изчаквате тона и след това говорите, докато продължавате да държите бутона натиснат;

3. След като кажете каквото трябва, може да пуснете бутона. Процесът преминава през редица съобщения на екрана в долната част на арматурното табло (от типа на "Разпознаване...", докато системата анализира гласовата ви команда).

Слушане на музика

Може да използвате гласа си, за да търсите музика и да пускате песни от интернет музикалната услуга Slacker. Започвате с "Listen to" или "Play" (ще е интересно да си имаме БГ вариант, в който казваме Пусни Tongue out) и добавяте името на албума, изпълнителя или комбинация от двете (това подобрява точността на търсенето) След като изборът е направен, може да слушате и определена радио станция, на база резултатите от търсенето.

Навигация

За да търсите в картовото приложение започвате с "Drive to", "Navigate to" или "Where is" и добавяте адрес, име на обект, бизнес категория или забележителност.

  • Navigate to 3500 Deer Creek Road Palo Alto
  • Drive to Starbucks on Homestead in Cupertino
  • Where is Stanford University

Набиране на телефонен номер

За набиране на номера през телефон, свързан с колата чрез Bluetooth връзка, започвате с "Call" или "Dial" и добавяте името и/или фамилията на контакта.

  • Call Jason
  • Dial Mike Phillips
{/slider} {slider=Нови елементи/функции}
  • Автоматично изскачане на дръжките на вратите – Сега вратите на дръжките се показват автоматично с приближаването ви до шофьорската врата с дистанционното за отваряне. Тази функция работи независимо дали колата е отключена или заключена и може да се (де)активира от настройките в Controls > Settings > Vehicle
  • Аларма – Алармената система на Model S ще включи клаксона, ако някоя от вратите или багажниците (предният Tesla нарича шеговито frunk) на заключена кола бъдат отворени не по обичайния начин. Алармената система също се (де)активира от Controls > Settings > Vehicle
  • Разстояние в метрични единици – С пристигането на Мodel S в Европа това си е съвсем логична добавка, с която ще можем да превключваме на километри, че с милите не се справяме много добре. Настройката се прави от Controls > Settings > Units and Format. За удобство тази настройка може да се запамети в шофьорския ни профил и засяга следните функции на сензорния екран и арматурното табло:
    – Пробег;
    – Скоростомер;
    – Енергийна графика;
    – Километраж;
    – Google Maps резултати с навигация завой-по-завой.
  • Режим за удължаване на пробега
    – Този режим съхранява енергия, като намалява мощността на климатичната система;
    – Функциите на климатика се ограничават и отоплението или охлаждането може да не са толкова ефективни като обикновено;
    – За компенсация на намаленото кабинно отопление се включва отоплението на седалките;
    – Тази настройка се намира в Controls > Settings > Vehicle.
{/slider} {slider=Допълнения}
  • Синхронизиране на дръжките на вратите – Сега всички външни дръжки на вратите се прибират заедно. Преди, дръжката на определена врата се прибираше малко след нейното затваряне, а останалите дръжки не се прибираха. Сега всички дръжки остават извадени в продължение на една минута след затварянето на последната врата.
  • USB Media Browsing – Медиа приложението има нови добавки, като показване на музикални файлове, според подреждането им на USB устройство. Това е особено удобно при големи колекции от музика, специфично подредени в отделни папки.
    – Свързвате USB флашката си към порта под централната конзола;
    – Избирате Медиа приложението и отивате на "My Music and Devices";
    – Освен преглеждане на съдържанието по изпълнител, албум и песен, сега имате избор и на папки.
  • Азбучен индекс – Списъци в Медиа и Телефон приложенията сега предлагат удобен азбучен индекс за по-лесно откриване на любима песен, албум, изпълнител или контакт за позвъняване. Докосвате и плъзвате с пръста към дясната част на екрана. Появява се сива ивица с индекса, с акцент върху отделни букви, които указват мястото, на което се намирате в списъка.
  • Обаждане от Карти – Функцията за набиране вече обхваща и приложението Карти. Когато търсите някоя фирма, например, резултати, които включват телефонен номер сега ще предлагат и бутон за набиране на номера с едно докосване. За да работи тази функция трябва да свържете телефон, който има Bluetooth, със сензорния екран.
  • Контролни функции на волана – Сега скоростта на перката на климатика и изцяло стъкления панорамен таван може да се настройва чрез дясното скрол колелце. В допълнение, когато програмирате това колелце да контролира функцията, която използвате най-често, сега имате лесен достъп и до всяка индивидуална функция. Просто докосвате десния долен бутон на волана, избирате "Customize" и след това "All." С този избор всеки път, когато натиснете или завъртите дясното колелце, може да избирате различна функция: контрол на температурата на климатика, скоростта на въртене на перката, яркостта на екрана, стъкления таван или пък отваряне на музикален източник.
  • Енергийно приложение – Това приложение на сензорния екран е обновено за визуално акцентиране на връзката между изчисления пробег и консумацията на енергия, като показва пробега директно на енергийната графика. По подразбиране се показва моментният оставащ пробег, с данни от последно изминатите 150 метра. Може също да настройвате графиката, за да виждате оставащия пробег и на база средната консумация на енергия за вече изминато разстояние, което се показва на екрана – да речем 10, 30 или 50 км. Когато изключите колата, обаче, тази функция се връща към моментния режим на показване на пробега.
    Това разширено Енергийно приложение заменя Пробег "лентата" на арматурното табло и на контролния прозорец на сензорния екран. Също така, очакваният пробег вече не е елемент на централния показател на таблото. Сега може да избирате между "Rated" и "Ideal" пробег, което се базира на шофиране с постоянна скорост от 90 км/ч на равен път.
  • Ускорението – Да, оставихме черешката на тортата за накрая. С усъвършенстване на контрола върху задвижващата система сега Model S реагира още по-добре при натискане на педала за ускорение. С новите подобрения въртящият момент се доставя още по-бързо отпреди, като в същото време сe намаляват допълнително потенциалните неприятни усещания при ускоряването. Дали в трафик или на магистралата, сега Model S ускорява по-гладко и усещането от шофирането е по-забавно.
{/slider}

Е, скрити в акордеона има много и интересни нови неща за добавени функции в Model S. Ние ще обновяваме с всяко ново постъпване на информация, за да я има събрана за лесно използване. И ако сте си поръчали Model S, не си трайте, кажете ни Laughing.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че е полезно, ефективно, практично и качествено.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако имаш регистрация в eCars.bg, значи сме те абонирали автоматично. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на бюлетина.

Прочетено 3273 пъти Последна корекция Четвъртък, 06 Декември 2012 12:26
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.