Print this page
Петък, 21 Декември 2012 00:00

Tesla Model S цена 2013: В Европа от 72,600 Евро с ДДС (вече с до 10 хил. надолу през 2014)

От
tesla model s cena ceni evropa 2013

Очаквано или не, Tesla Motors дойде в Европа и също така очаквано или не, при нас Model S ще струва с над 40 процента повече.

"При нас", разбира се, имам предвид Европа като цяло и ако цената в заглавието те стряска, основната причина за това драстично повишение са така неизбежните понятия мито и ДДС. Преди дни се почувствах оптимистично след новината, че Model S ще се сглобява в Холандия, тайно надявайки се на "EU клеймо", но нещата не са такива – от последния блог на Tesla Motors става ясно, че говорим за импорт, не за европейско производство и в резултат цените хвръкват нагоре стабилно...

 

Актуализация 22 март 2014: Базовата цена на Tesla Model S вече е с до €10,000 по-ниска в Европа. За повече информация виж блога за намалението в цените на Model S.

В този предколеден блог Джордж Бланкършип казва още, че Tesla Motors подхожда много прозрачно към европейските цени, като целта на компанията е да запази същото ниво на печалба от всяка продадена кола, без значение в коя държава я продава.

Не смятаме, че е редно да гоним по-високи печалби от нашите клиенти, само защото други компании го правят. Причината нашите европейски цени да са по-високи е в допълнителните транспортни разходи, импортни такси и някои по-незначителни текущи разходи, които варират в различните страни. Друга важна разлика е, че в САЩ има $7,500 данъчен кредит за покупка на електрически автомобили, което липсва като инициатива на централно европейско ниво и в добавка ДДС ставките в някои държави в Европа са по-високи дори от 20 процента.

  Джордж Бланкършип

Сметката...

В САЩ базовата цена на Model S 60 кВтч е $67,400. Ето примерните "надбавки на парче" за влизане в Европа:

+ €1,000 транспорт Ню-Йорк - Ротердам

+ €1,000 пристанищни разходи

+ €200 транспорт Ротердам - Тилбург (50 км)

+ 10% мито

+ 20% ДДС

{tooltip}$67,400 ~ €51,000{end-link}курс 21.12.2012{end-tooltip}

€51,000 + €1,000 + €1,000 + €200 = €53,200

€53,200 +10% мито (€5,320) = €58,520 + 20% ДДС (€11,704) = €70,204

А, да, очевидно сметките ми нещо куцат – €60,126 е много далеч от €72,600. Имам предвид, приемам, че в тези $59,900 вече имаме вложената печалба и просто надграждаме с таксите. Но май не е така. Дори сметките ми да са овехтели (по смомени от многократния внос на коли от САЩ отпреди години са), да сложим още няколко хиляди евро отгоре пак не става. Както Миро Мандов надлежно ме поправи с любезно имейлче, съвсем небрежно съм забравил, че цената всъщност е $67,400 ($59,900 е като се приспадне {tooltip}данъчния кредит от $7,500 в САЩ{end-link}който се приспада от данъците за следващата година...{end-tooltip}. Така сметките си излизат с голямо приближение, но да ги зарежем засега. Ето други интересни неща:

Между американското и европейското стандартно оборудване няма да има разлика. О, това е наистина интересно - направо си е нечувано... Но, момент, дори в екстрите няма разлика – опционалните пакети също са еднакви. Ха, това пък е добре за Tesla – по-малко варианти = по-малко разходи, а унифицирането е рецепта за по-лесен контрол и заменяемост. Че с така обявените цени в Европа и на децата е ясно, че когато това стане възможно, няма да са малко хората, които ще си купят Model S от щатите и ще си до докарат насам...

Засега в Европа ще се предлагат само 60 кВтч и 85 кВтч батерии. То и в Америка още не е започнало производството на 40 кВтч модела, но за Европа отсега е ясно, че той няма да се предлага въобще през 2013 г. Ако това пък е малко успокоение, европейските цени включват доставка до най-близкия сервизен център на Tesla. Хм, за клиенти от нашите земи, говорим за Мюнхен – във Виена има просто представител, но не и сервизен център...

От днес до края на годината има 10 дена. Казвам просто, за да напомня, че всеки, който вече има резервация или направи такава до 31 декември с капаро от $5,000, взима Model S на сегашните цени, на които след тази дата ще казваме стари. Условието е поръчката да се финализира до четири седмици след получаване на "покана за конфигуриране", което всъщност може да не е скоро, та има известно време за събиране на парите Laughing. С други думи, важно е сега (до 31 декември 2012 г.) да капарираш! Съответно, при плащане получаваш отстъпка €1,700 от крайната цена. А, супер, още глътка въздух, хи хи! О, и в някои държави си има 5,000 валутни единици данъчен кредит, като в Англия, та там Model S ще им излиза по-евтино. Ние сме на етап предложение за 5,000 лв в България, което обаче не влезе в бюджет 2013...

То, който може сега да си позволи Model S на евро цена едва ли се е закахърил за тази "промоция", но пък, хей, пари са си, при това не малко – с тях може да си покриеш цената на някой опционален пакет, например. Тук има нещо от сорта на "дребен шрифт", за което няма как да не те предупредя – въпросните €1,700 се приспадат от цената преди начисляване на ДДС Wink

Не съм много на ти с холандския, но ще се съгласиш, че това Levering begint zomer 2013 на снимката в началото означава старт на доставките през лятото на 2013-та. В блога на Tesla пише в края на пролетта, но ми се струва, че е по-добре да се придържаме към анонса от холандския сайт.

И в обобщение, ето известните досега официални базови Model S цени за Европа:

  •  60 кВтч – €72,600
  •  85 кВтч – €83,150
  •  85 кВтч Performance – € 97,550
  •  85 кВтч Signature – € 101,400
  •  85 кВтч Signature Performance – € 110,950

Хм, това последното отгоре, ако му добавиш туй онуй и си отива на четвърт милион лева одма Eek!

Изглежда дните на сегашния подпис под моите блогове са преброени, но пък с тези Евро цени нещата за мен (и не само) може да се удължат. Все така поддържам добри контакти с Америка, организирането на транспорта не ми е проблем, а в щатите скоро ще започнат да се появяват Model S втора ръка. Кой знае, мооооже пък да го минем (един европейски Model S) "фирмено" с моя партньор Стефо, та да изненадаме и себе си, и всички, които четата нашите блогове и ни познават.

Като заговорих така, ще ни се повече хора в България да споделят за електромобилните си покупки – виж само как гъмжи teslamotorsclub.com форума – хората споделят като луди. Колко му е да се разбъбрим по тия теми и в eCars.bg форума, че споделянето за електромобилите сега става все по интересно Wink!

[Източник: Tesla Motors Blog]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че е полезно, ефективно, практично и качествено.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 9452 пъти Последна корекция Сряда, 14 Май 2014 22:49
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.