Print this page
Събота, 30 Март 2013 08:45

От 27 март 2013 Nissan LEAF вече се произвежда в Европа

От
nissan leaf 2013
В този блог: Nissan LEAF 2013 европейско производство – не ни го обещават и през 2013 в България, но никой не ни пречи да си купим от другаде.

Масовият японски електромобил вече се произвежда в завода на Nissan в Съндърланд, Англия. В Европа направо получаваме обновения модел, с над 100 подобрения, сред които (малко) повече пробег, много по-добро отопление и 17" джанти...

Какво се подобри

С около 55,000 продадени броя от пазарния си дебют насам, LEAF определено не е най-масовата кола по улиците. Но си е внушително количество, което позволи да се мине "напред и надолу" – техническите възможности се подобриха, а цените паднаха. Имаме подробен блог за тези неща, обаче, хем че настоящият си е много добър повод да ги припомним набързо:

  • Малко по-голям пробег;
  • Два пъти по-бързо зареждане (от 6 ч. на 3 ч.);
  • Много по-добра отоплителна система.

Какво е новото

Списъкът не е малък, но да бъдем кратки, с някои акценти:

  • Три нови нива на оборудване;
  • Обновен интериор;
  • Nissan Around View Monitor;
  • Ново окачване за Европа.

Особено последното си е задължително. Пътищата са си пътища и едва ли европейските са кой знае колко различни, но настройките на окачването имат значение. Каква е разликата спрямо американското не знаем и ще бъде много интересно някой да намери начин да направи такова сравнение.

Как вървят нещата в Европа

В България засега няма как да добием директно впечатление за това, но ето какво: само за 12 месеца Nissan увеличи броя на дилърите, предлагащи LEAF, от 200 на 1,400. Имаше индикации, че и Нисан София ще се включи от началото на 2013 г., но колкото и да не е приятно, трябва да го кажем – отлагат за следващата година... Така правят и дилъри на други марки, под претекст, че инвестицията за предлагане на електромобили е голяма, а резултатите неясни. Кой може да ги вини, става дума за пари, хората искат да печелят, не да губят...

В заключение

Остава ни приятната новина, че Nissan LEAF вече се произвежда, при това подобрен, и в Европа. За хората, които чакат нещо по-обемно и многофункционално също има нещо, скоро LEAF ще си има другарче – производството на електрическия e-NV200 трябва да започне през пролетта в Барселона. С €3,000 по-евтин европейският LEAF вече стартира от €33,900, а в щатите вече си имат базов вариант за $28,000. Ама всичко по реда си, щом вече си имаме евро производство, и до добри цени ще стигнем ;).

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 1211 пъти Последна корекция Събота, 30 Март 2013 10:29
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.