Четвъртък, 29 Август 2013 00:02

Volkswagen Golf – за първи път без ауспух и с LED фарове

От
elektricheski-volkswagen vw e-golf elektrichka
В този блог: VW на ток, при това не един, а два – e-Golf и e-up! на светло преди автосалон Франкфурт 2013!

Остават около две седмици до старта на 65-то издание на IAA, но VW показа предварително електрическите e-up! и e-Golf. Виждали сме ги вече, а на по-малкия e-up! това му е даже второ представяне. За разлика от BMW, обаче, при Volkswagen изненади няма. Освен новите фарове на e-Golf. Или да му викаме голф електричка?!?

Да започнем с малко цифри, за сравнение и ориентир:

Volkswagen електромобили
 e-up!  e-Golf
Мощност  60 кВ (82 кс) 210 Нм 85 кВ (115 кс) 270 Нм
Батерия  18.7 кВтч 24.2 кВтч
Ускорение  12.4 сек 10.4 сек
Пробег  до 160 км до 190 км/ч
Макс. скорост 130 км/ч  140 км/ч
Разход на 100 км 11.7 кВтч 12.7 кВтч
Цена  €26,900  вероятно ~ €32,900

Освен цифрите, ето и някои други вече известни елементи.

e-Up! ни изглежда добре и в базов вариант, в който идва с:

  • LED дневни светлини;
  • Климатроник (отопление и охлаждане);
  • Радио навигация;
  • Отопление за челното стъкло.

Светодиодните дневни светлини вече не са новост. LED фаровете обаче са. Тези на е-Golf ще са изцяло от светодиоди – уникално!

Колкото до пробега от 160 км с едно зареждане. Това е по Новия европейски цикъл за шофиране – надяваме се до края на годината да се разбере какъв е реалният. Същото важи и за e-Golf, че 190 км звучат добре, но да видим (през 2014-та). Така или иначе е ясно, че не стават за дълги пътувания, та няма какво да го мислим толкова този прословут пробег в момента.

Шофиране

И e-Golf, и e-up!, имат по Eco и Eco+ режими за каране, плюс цели четири степени за регенериране: D1, D2, D3 и B. Интересното е, че те се командват много удобно, с лопатки зад волана като при болидите от моторните спортове и хора, карали проторипа Golf Blue-e-motion твърдят, че регенерирането при електрическия голф е супер пипнато. Нямаме причина да се съмняваме, остава само да проверим Laughing.

Колко излиза на 100 км с електро VW?

По нашите цени, направо смешно:

12 кВтч/100 км по 0.18 лв /кВтч = 2.16 лв/100 км

На обществени зарядни ще е по-скъпо, може да стига и до десетина лв за зареждане, но и там конкуренцията ще изглади нещата Wink.

Кога ще ги има и колко ще струват?

e-Golf вероятно ще се появи на пазара през пролетта на 2014 г. при това най-вероятно на по-конкурентна цена от BMW i3 (да речем с 2-3 хил. евро по-евтино). e-up! ще предлага още след автосалона във Франкфурт по-късно тази есен, но за разлика от най-близкия си конкурент Renault ZOE (в класа на Polo) на доста по-висока начална цен. Френският електромобил започва от около €21,500, но това е без батерията, за която има отделен наем – €79 месечно. Надяваме през есента да имаме инфо за двата лизинга, за да видим какво излиза като теглиш чертата.

Ето че най-после идват и германски електромобили и веднага започваме със сравненията. Те са полезни за конкуренцията, а тя, за да получаваме атрактивни електромобили. Очакваме ги!

А за това как да му викаме какво ще кажеш – e-Golf ли ти пасва повече или голф електричка?

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 3339 пъти Последна корекция Четвъртък, 29 Август 2013 09:04
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.