Print this page
Четвъртък, 29 Август 2013 09:06

Изпробвано в Европа! Tesla Model S минава над 600 км с едно зареждане!

От

tesla model s 625 probeg edno zarezhdane

Студенти караха Tesla Model S с едно зареждане над 625 км, както си се кара.

Постижението е направено със средна скорост 40 км/ч, с нормално шофиране. Изглежда бавно, но всъщност е бързо (ще обясним защо по-натам в блога). Иначе казано, младежите са си карали както обикновено, без някакви икономични опити за рекорди. И да има човек някакви притеснения с пробега, над 600 км с едно зареждане ги премахва тотално...

Кой прави теста

Компанията, която отдава Model S на лизинг, Athlon Car Lease, предоставила един Model S на група студенти от Технологичния университет на Айндховен. Студентите направили 16-часов тур със средна скорост малко под 40 км/ч и успели да изминат 625 км с наличния в батерията заряд. Средна скорост 40 км/ч не звучи много бързо, но за Берлин, например, тя е само 26 км/ч. В трафика просто спираме твърде често, което понижава значително средната скорост на колите в града. Ето и още едно сравнение за ориентир – средната скорост на софийското метро е 38.84 км/ч (справка Уикипедия).

Как са карали?

С две думи – както си караме обикновено, без някакви специални икономии или пъплене. В момента няма друга електро кола, която да ни предоставя такива възможности откъм пробег. На скорошното ЕКО РАЛИ БЪЛГАРИЯ научихме от победителя, че е успял да измине 220 км с едно зареждане с много икономично градско каране със своя Nissan LEAF. Сега добиваш представа за  разликите, нали? ОК, да, Model S е доста по-скъпа кола...

А за статистиката – студентите са постигнали разход от 13 кВтч/100 км (нещо от сорта на няма и 2.5 лв/100 км). Ей, ама то е колкото на електрическия голф (дето е къде по-лек и в друг клас).

Много ли е, малко ли е?

Въпрос на преценка и нагласа е. Със сигурност може и повече, но и така е предостатъчно. С по-високите скорости по магистралите пробегът на Model S 85 кВтч пада, но според Tesla и в такива случаи може да се разчита на поне 400 км. С първите Model S в ръцете на европейци отзивите няма да закъснеят.

От теста има много видео клипове – метни им едно око, ако холандският ти е ОК :).

[Източник: Steinbuch]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 3454 пъти Последна корекция Четвъртък, 29 Август 2013 17:23
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.