Вторник, 08 Март 2011 00:30

Електрическият Rolls Royce Phantom с индуктивно зареждане

От
Sample image

Когато Rolls-Royce представи своя експериментален електрически модел 102 EX Phantom на автошоуто в Женева, информацията която получихме бе, че тежащият почти три тона гигант, започнал своя живот като стандартен Phantom, е задвижван от двойка електрически мотори UQM, които осигуряват мощност от 290 киловата.

Тези мотори са захранвани от 71 кВт/ч батерия, която е съставена от 96 клетки. Тя е изградена досущ като при 6.75-литровия бензинов двигател с шест-степенна автоматична скоростна кутия.

Моделът 102 EX Phantom е оборудван с букса за електрическо зареждане по познатия ни начин, но паралелно с това масивният седан разполага и с индуктивната технология за зареждане на компанията HaloIPT. В долната част на луксозното возило са разположени матрици, позволяващи безжичното зареждане да се осъществява през просвет от около 40 см, а осигуряваната енергия е достатъчна за повечето функции на колата. Този вид захранване е подходящ при маневриране на паркинг и спестява на шофьора на лимузината ангажиращото зареждане с кабел.

HaloIPT (www.haloipt.com) е първата компания в света, която предлага индуктивен метод на захранване посредством безжична технология; т.е. за зареждането на батерията на електромобила не е нужен кабел или щепсел.

Прочетено 1782 пъти Последна корекция Понеделник, 22 Декември 2014 11:33
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.