Вторник, 28 Юни 2011 18:30

Електрическият Liberty E-Range Range Rover 2011 – първи отзиви

От
Разполага ли електрическият Liberty E-Range с достатъчно range?

Планираме да посетим Исперих и да разгледаме отново електрическото Audi A2 на A1 Limited, както и вече инсталираната в града от компанията и общината електро колонка, но сега можем ви разкажем за една друга кола, която колегите от Allcarselectric имаха възможността да тестват наскоро. Конвертирането на бензинова или дизелова кола до електрическа определено не е лесна задача и в случая с E-Range, прототип на изцяло електрическа SUV конверсия на базата на Range Rover няма нищо различно.

Произведен от Liberty E-Cars, английска фирма с големи проекти за използване на патентованата си електрическа задвижваща система за конвертиране на американски SUV в изцяло електрически, E-Range е тяхната демонстрационна платформа...

На хартия всичко е наред

Liberty E-Range 2011 е базиран на Range Vogue 2011 на Land Rover. Популярни сред по-платежоспособни клиенти и множество ентусиасти по цял свят, наличните Range Rover Vogue се движат с 4,4 литрови V8 двигатели и съчетават възможности за офроуд с луксозен интериор, разбира се изобилстващ с всякакви приспособления, със способности за теглене на 3 тона.

Преобразуването на Liberty E-Cars се извършва върху напълно функциониращи превозни средства с двигатели с вътрешно горене, които компанията купува. Отстранявайки големия, консумиращ много гориво двигател и стандартното задвижване, Liberty инсталира електромотор с променлив ток в състояние да осигури 550 Нм въртящ момент, свързан с колелата чрез скоростна кутия и къс задвижващ вал, давайки възможност за напълно независимо задвижване на четирите колела.

Енергията се съхранява в 75 кВтч литиево-йонна батерия, разположена под пода на колата, която стига на Е-Range за пробег от 320 км с едно зареждане.

Имало едно време V8...
Имало едно време V8...

Тест драйв проблеми

При шофиране на прототип, винаги може да се очакват неща, изискващи повишено внимание, като например кормилната геометрия, незавършен баланс и дори недовършена телематика. Но в случая с E-Range проблемите започнат със самото сядане зад волана.

През първите 5 минути на направения от Allcarselectric тест драйв, колата просто не тръгва.

Според LIberty, причината за това е била липсата на връзка между електрониката на оригиналния Land Rover и преобразуваната електроника на електрическия Land Rover – колата не е могла да включи на скорост.

След това заключеният волан на електромобила отказва да се освободи и няма стигане до сервиза на Liberty.

Нестандартни решения...

Как да изберете предавка на кола с автоматична скоростна кутия? Разбира се, при различните коли възможностите варират, но общоприетата практика е единият крак да се постави върху педала на спирачката, докато се премества скоростният лост.

При E-Range обаче нещата не седят точно така. За да преместите паркираната кола, трябва да държите крака си настрана от спирачния педал, което затруднява от самото начало за всеки, който кара кола с автоматична трансмисия. Като се има предвид, че много малко хора тези дни шофират коли с ръчни скорости, това би отблъснало по-голямата част от потенциалните клиенти на LIberty.

За да задвижите Е-Range в действителност, трябва да изберете положение ”шофиране” и веднага след това да сложите крака си върху педала на спирачката. Докосване на спирачния педал за кратко време ангажира електронната симулация на празен ход.

Изборът на заден ход също се оказа сложен ход - при E-Range са необходими до десет секунди, за да забележите, че сте освободили обратния ход преди изключване на стандартната Range Rover камера за заден ход.

Забави, за да се изтеглиш

Едно от предимствата при използването на електрически двигател спрямо двигател с вътрешно горене е огромният въртящ момент, който електромоторът осигурява моментално. Всеки, който е карал Tesla Roadster ще ви каже, че допълнителният въртящ момент прави ускорение от място изключително бързо.

Но по време на прекалено краткия ни тест-драйв, Е-Range измени на всички електрически задвижвания и връзки със скорост, по-подходяща за един квартален електромобил, отколкото за SUV с цена 225 000 щатски долара.

След като вече е в движение обаче, ускорението е по-бързо, до 88 км/ч, без инциденти. За съжаление, времето ни с колата беше толкова кратко, че не бяхме в състояние да потвърдим постигането на 100 км/ч за 7 секунди.

Недостатъчен пробег?

По-притеснителен беше бързия начин, по който батерията се 'разделя' със своя капацитет. При сядане зад волана, индикаторът на батерията на LIberty E-Range е показвал приблизително 60% зареждане. Собствените математическите изчисления на Liberty показват остатък на пробега от 160 или повече километра.

В действителност колегите са установили, че само след 15 минути шофиране индикаторът за зареждане губи едно светлинно деление, което означава спад до 50% или по-малко на енергията. И след пробег от едва 10 км, могъщият E-Range започна да се усеща по-апатично, отколкото при старта на теста.

Неочаквано поведение на пътя

Най-страшният момент от пробното шофиране е на бързия сектор на магистралата при ограничение на скоростта до 80 км/ч.

При спиране за едно кръстовище, воланът на E-Range започва лудо да вибрира, което показва сериозен проблем при спирането и принуждава по-леко натискане на педала на спирачката, за да спре колата.
Макар че е вероятно проблемът да е причинен от нещо като износени накладки, е жалко, че един проста механична грешка се проявява по този начин в деня, когато Liberty предлага тест-драйв за пресата и това не подобрява впечатлението ни за E-Range.

Все пак слабите накладки не са най-големият проблем на Е-Range. При бързо потегляне от едно типично британско кръстовище с кръгово движение, E-Range се отклонява силно надясно и изисква значително усилие с волана, за да се избегне отклоняване в страни на пътя. Придружителят, управляващият директор на Liberty Йън Хобдей се оправдава с думите, че неочакваното залитане към десния борд вероятно е причинено от моментно прекъсване на един от четирите електромотора.

Все още не е готов ...

В края на краищата, този кратък експеримент с Liberty E-Range е разочароващ. Въпреки че при всеки тест-драйв на прототип възникват един-два проблема, серията неприятности в този случай оставят единствено чувство на неудовлетвореност.

Ясно е, че Liberty са направили много, за да превърнат Range Rover в изцяло електрическа машина за определена пазарна ниша, но работата далеч не е завършена.

От Liberty твърдят, че вече има голям интерес от изпълнителни директори на компании за закупуване на E-Range. В действителност, техният Е-Range е специално насочен към потребители със заплати с шест-цифрени суми и пари за харчене. Но кой знае...

[От: Allcarselectric]

Прочетено 1545 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 13:17
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.