Понеделник, 25 Юли 2011 09:00

И не щеш ли – хиляди електро колонки

От
Бързо, макар и не толкова, зареждане с Chargemaster

Няма какво да уточняваме, че не е нещо за БГ (на този етап), но ни изглежда не по-малко важно да се интересуваме къде и как се развива (особено в големи мащаби) инфраструктурата за електромобили най-вече в Европа, а и по целия свят разбира се и както във всяко направление, и това си има водещи (държави).

Като една от тях се оформя Англия, където операция с кодово име POLAR се явява като проект за стартиране на мрежа за зареждане на електромобили.

Какви са работните параметри на проекта? Ами, накратко казано, Chargemaster - водещият европейски доставчик на зарядни станции за електрически коли планира монтаж на над 4000 електро колонки в 100 града ан острова до края на 2012 г...

Всеки град ще разполага с около 40 зарядни точки, а POLAR ще влезе в 50 града в следващите девет месеца. Тази инициатива със сигурност ще доведе до партньорства с производители като Renault, Nissan, Ford, Peugeot, Citroen, Mitsubishi, Toyota, Opel, Smart които вече предлагат (или ще започнат в най-скоро време) електрически коли на пазара.

Британското правителство няма как да не е удовлетворено, защото тази частна инициатива може да привлече автопроизводителите да тестват и демонстрират своите електромобили във Великобритания.

По отношение на цената, Chargemaster ще предложи малка месечна такса и след това €1 за всяко свързване на потрибител към терминал, сума достатъчна за пробег от средно 160 км. Хм, дори при 6/100 средно с икономичен дизел изминаването на 160 км по сегашните цени струва около 25 лв - звучи като 12 пъти по-евтино на електроенергия, като разбира се е абсолютно ясно, че не може да се правят такива директни сравнения, но хората сме склонни към такива неща.

Зарядните станции са 7 кВ, но има възможност за трифазно 21 кВ бързо зареждане на електромобил за под час. Бая кафета ще идат дори в този (сегашен бърз) вариант... Но да не се оплакваме, напредък постоянно има.

Идеята обаче е друга - методично и постепенно инфраструктурата за електромобили се разгръща и това няма как да не повлече крак. А това е катализаторът, от който се нуждае развитието на електромобилната индустрия и потреблението, разбира се.

Прочетено 1756 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:36
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.