Четвъртък, 04 Август 2011 18:00

Tesla Motors печели повече, губи повече и се развива бурно

От
Tesla Motors расте, макар и с 2 напред, 1 назад

В конферентен разговор между акционерите вчера, ИД на Tesla Motors Елон Мъск обяви, че второто тримесечие на 2011 г. е най-доброто в историята на Tesla досега. Компанията обави своите финансови резултати за второ тримесечие в писмо до акционерите вчера, демонстрирайки сериозен ръст на приходите. Единствената грижа - огромните разходи по производството на Model S. Бордът на Tesla обаче е повече от оптимистично настроен за бъдещето на компанията по време на разговора...

За второто тримесечие на 2011 г. компанията има приходи от $39 милиона, при $33 за първо тримесечие и $24 милиона във второ тримесечие на 2010 г. Същото важи и за предходните шест месеца със солиден растеж спрямо миналата година - $72.5 милиона за първи и второ тримесечие на 2011 г. срещу $44.5 милиона за същия период на 2010 г. Има сериозно увеличение и при "развойните услуги" (свеждащи се до продажби на компоненти), от $4.6 милиона за 1-2 тримесечие на 2010 г. до $34.5 милиона през 2011 г. Като цяло оперативните разходи за развойна дейност обаче са нараснали дори повече, от общо $67.5 за 1-2 тримесечие на 2010 г. до $142.6 милиона през 2011 г. Това се равнява на нетна загуба от $59 милиона през второ тримесечие на 2011 г. и $108 милиона общо за първите две тримесечия на тази година. Олеле!

Не бива да забравяме обаче, че тези супер загуби са директно свързани с изграждането на фабриката за производство на Model S.

Естествено като водещ по време на конферентния разговор се е изявявал директорът на компанията Елон Мъск, според когото второто тримесечие на тази година е "най-доброто в историята на Tesla" и "е феноменално във всяко едно отношение". Мъск твърди още, че компанията има резервации за почти цялата си продукция на Model S през следващата година, както и че "подписахме сделка за $100 милиона с Toyota. В момента обсъждаме в пъти по-голяма сделка от тази с тях."

Опаа. Видяхте ли това: "в пъти по-голяма сделка от тази", която е за $100 милиона - в пъти го разбираме като сделка за $1 милиард; Такава сделка (за $1 милиард) би била за по-голям брой задвижващи системи за бъдещи коли. По-късно в разговора Мъск е обяснил, че възможна сделка за $1 милиард е много положителен знак, че Toyota гледа на Tesla като на много ценен партньор. Той очаква компания от ранга на Toyota да "тъче на няколко стана" (да има множество различни електромобилни проекти) и смята, че "ние един от главните станове" за Toyota (иначе казано Tesla е значим партньор).

Настоящата сделка за $100 милиона е разпределена за години напред и е за компоненти за задвижването на Toyota RAV4 EV. Tesla очаква да завърши разработката на задвижващата система до началото на 2012 г. с планове за доставка на готови модули към Toyota. Toyota обяви, че RAV4 EV ще излезе на пазара през 2012 г. и по този въпрос се очаква изявление в следващите седмици.

Познатата Toyota RAV4, но с добавка EV и кабел в задния панел
Познатата Toyota RAV4, но с добавка EV и кабел в задния панел

Интересът към Model S расте главоломно

Писмото до акционерите съдържа диаграма с кумулативните Model S "резервации" (хора, направили депозит и записани в листа на чакащите), показваща значителен ръст на резервациите тази година, с вече малко под 6000 депозита. Мъск казва, че 40-45% от резервациите за Model S са от Калифорния, но добавя, че има "отключен интерес" извън щата.

Хм, ама ние влизаме ли в това "извън щата" Cool

tesla-model-s-1 tesla-model-s-2 tesla-model-s-3 tesla-model-s-4

[Източник: Examiner]

Прочетено 2497 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:28
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.