Петък, 02 Септември 2011 08:00

VW последва Audi с 'единична' мини електрическа концепция

От
VW и Audi предлагат нова минималистична електрическа градска мобилност

Крушата не пада по-далече от дървото май е поговорката, която важи за VW, която последва обявилата наскоро двуместна електро концепция Audi, но в 'единичен' вариант. Наречена Nils, едноместната електрическа идея на VW ще бъде представена по време на Автошоуто във Франкфурт само след две седмици.

Липсата на второ место като в градската концепция на Audi определено дава на дизайнерите на компанията майка VW свободата да направят Nils супер компактен, с дължина от под три метра и с 'алуминиево' тегло под 500 кила. Упс, това е леко! Nils всъщност май е нещо като еволюция на 1L концепцията, която VW показа преди две години във Франкфурт и въпреки компактните си размери покрива съвременните изисквания за сигурност...

Nils се задвижва с помощта на компактен електромотор с тегло около двайсетина килограма, развиващ мощност от 33 к.с. Предвид миниатюрния си размер Nils не се нуждае от кай знае какъв капацитет и литиево-йонната му батерия разполага с 5.3 кВтч. Зареждането, според VW, ще отнема около два часа. Ако пробегът на електрическия Nissan LEAF от около 150 км ви се струва недостатъчен, малкият Nils е още по-скромен с обявените от компанията 40 км, но за предназначението му едва ли са нужни повече. Лекотата си е лекота - Nils ще бъде ограничен 'скоростно' до максимум 120 км/ч, но до 100 ще набира за приличните предвид мощността си 11 секунди - не е някакъв болид, така че всичко си изглежда на място в това отношение.

От VW казват, че Nils е съвместна разработка с германското транспортно министерство като потенциално решение за големите градове с натоварен трафик в стил 'минималистична мобилност'. Повече детайли очевидно ще научим по време на Автошоуто във Франкфурт през септември. Очаквайте!

[От: Volkswagen]

Прочетено 1772 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:50
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.