Понеделник, 19 Септември 2011 12:25

Mercedes-Benz B-Class E-Cell Plus – технология на удължения пробег

От
Mercedes-Benz B-Class E-Cell Plus - 'Ampera'-та на Mercedes...

Вече сдобил се прякор Ampera-та на Mercedes-Benz, новият електромобил с удължен пробег, който марката представи на Автосалон Франкфурт 2011 - B-Class E-Cell Plus веднага грабна вниманието си след дългото чакане да видим електрически Mercedes. Оборудван с литиево-йонна батерия от Deutsche Accumotive (съвместно предприятие на Daimler и Evonik), както вече ви разказахме, E-Cell Plus ще може да изминава по 100 км с едно зареждане от контакта, но дори след изминаването на това разстояние няма да имате притеснения, защото с еднолитровия 50 кВ (67 кс) три-цилинров бензинов мотор пробегът се удължава до 600 километра...

С непрекъсната мощност от 70 кВ, електро задвижването на E-Cell Plus осигурява до 100 кВ пикова мощност. При ниски скорости двигателят зарежда батерията чрез генератор. При по-високи скорости, като на магистрала, той служи и като допълнителен двигател, задвижващ предните колела заедно с електромотора чрез ново разработена автоматична трансмисия. При този комбиниран режим на работа колата генерира мини количеството от 32 грама CO2 на километър.

Двата задвижващи агрегата са компактни и са поместени под предния капак, заедно с трансмисията и генератора. Литиево-йонната батерия и резервоарът за горивото са монтирани в задната подова част, наречена Energy Space, разработена специално за алтернативни задвижващи системи. За повече алтернативни варианти на задвижване в това пространство могат да бъдат инсталирани газова бутилка или водороден резервоар.

Схема на задвижващата система на Mercedes-Benz B-Class E-Cell Plus
Схема на задвижващата система на Mercedes-Benz B-Class E-Cell Plus

Стартирането и спирането на двигателя с вътрешно горене става автоматично; задвижващата система избира най-горивоефективния режим във всяка възможна ситуация. Всъщност, при B-Class E-CELL PLUS концепцията реално има два режима на задвижване, в зависимост от наличното в батерията количество заряд:

  • Когато батерията разполага с достатъчно електрически заряд, колата се движи само на електроенергия, без да генерира емисии. Батерията може да се зарежда от стандартен домашен контакт или на обществена зарядна станция, чрез зарядния порт, интегриран в задната броня и бордовото 3.3 кВ зарядно. Възможно е и така желаното бързо зареждане, с което времето за пълнене на батерията се скъсява до час.

  • Когато зарядът в батерията спадне под определен лимит, системата стартира автоматично двигателя с вътрешно горене (режим удължаване на пробега).

Ускорение от 0 до 100 км/ч за около 11 секунди и максимална скорост от 150 км/ч са възможни и в двата оперативни режима. За максимално ефективно шофиране, в зависимост от скоростта, има два варианта:

  • При скорост по-ниска от 60 км/ч, двигателят с вътрешно горене и генераторът спомагат за генерирането на електроенергия (сериен режим). В този случай, двигателят работи в най-горивоефективен режим.

  • При скорост над 60 км/ч двигателят задвижва предните колела заедно с електромотора (паралелен режим). Всичката неусвоена за задвижването мощност, генерирана от двигателя, се използва за зареждане на батерията и за спомагателните системи.

При влизане на модела в производство ще бъдат възможни дистанционна проверка и конфигурация на колата чрез Vehicle Homepage. Иначе казано, ще имате достъп до колата си през интернет с помощта на компютър или смартфон, с възможност за проверка на заряда в литиево-йонната батерия или на наличния пробег на картата.

Красиво осветен заряден порт
Красиво осветен заряден порт

Друга интересна функция е интелигентното зареждане, което ще ви позволява да избирате желано време за старт на планирано пътуване. Съответно системата зарежда батерията догоре и по желание, включва климатичната инсталация за охлаждане или затопляне на колата до зададена за старта на пътуването температура. Vehicle Homepage има и други удобни функции, като планиране на маршрут, специално за електромобили.

Хм, ми то остана само да се върти 'геврека', май Cool.

[От: Green Car Congress]

Прочетено 2835 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:28
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.