Вторник, 20 Септември 2011 15:12

Globul електромобил на европейска седмица на мобилността

От
Globul електромобил - Peugeot iOn

Само преди няколко месеца имахме възможността да покараме и да заснемем чисто новия Globul електромобил на име Peugeot iOn още докато беше 'у дома' в един от комплексите на Peugeot в София, но това си бяха просто едни 'кръгчета в двора'. Сега жълтият компактен iOn вече е регистриран и върти километри, а най-прясната му изява е участието в Европейската седмица на мобилността, за която също ще ви разкажем...

Първата ни среща с електро колата на Globul беше весела и шеговита и дори успяхме да объркаме за малко любезния момък от Peugeot, който ни разказваше за модела и се съгласи да го развърти из комплекса, докато снимаме от отворената задна врата на нашия служебен (за жалост не електрически) ван.

"Я да видим сега, какво има под предния капак", подпитах аз и нашият домакин отвори. "Ама къде е двигателят?", попитах с явно доста убедителна физиономия на недоумяващ, та посях мимолетно объркване с шегата си у човека. "Ама, нали е електрическа". Як смях само след секунда осъзнаване и продължаваме натам.

Всъщност продължението е, че разгледахме супер подробно колата, возихме се, питахме и цъкахме. Това беше тогава, както се казва, а днес решихме да видим какво се случва с тази приятна машинка и се уговорихме с хората от Globul да се срещнем, за да ги разпитаме за впечатленията им от използването на електромобила, както между впрочем се бяхме разбрали при първите ни разговори с тях преди теста.

След тази нова среща ще имаме грижата подробно да ви кажем какво е мнението на глобулци за електро колата, която мнозина успяха да видят на демострацията, направена в неделя пред НДК, в рамките на участието на София в Европейската седмица на мобилността.

Ето го и обещаното инфо за това събитие, което спира за втори път в България.

Европейската седмица на мобилността ({tooltip}EMW{end-link}European Mobility Week{end-tooltip}) е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД "Околна среда" и ГД "Транспорт".

Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт, както и да се стимулира интереса към алтернативно задвижване. Кулминацията на тази седмица е събитието "Град без коли!", в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичен транспорт за целия ден.

В България кампанията далеч на е само софийска, с цели 24 български града, отбелязващи събитието. В списъка, показващ броя на участващите градове по държави съвсем не сме в челото, но определено се представяме добре, а рекордьори са Испания с невероятните 629 населени места и Австрия с 'по-скромните' 452 броя...

На събитието пред НДК видяхме и приятелите от EcoPowerSport с техните електрически колела, а екип на БНТ беше единственият, според Globul, заснел електро колата, на която не един и двама зрители, решили да посетят събитието, успяха да се качат. Не липсваха въпроси и колата определено предизвика интерес макар че медийният отзвук от събитието, дали заради неделния ден или предстоящата ИКЕА истерия беше буквално 'минорен'.

Е, затова сме ние тук, с вашата информационна платформа eCars.bg, за да ви информираме и за некомерсиалните неща и инициативи - нещо, което ще правим с все по-голямо посвещение.

eCars.bg

Прочетено 2388 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:23
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.