Вторник, 25 Октомври 2011 10:39

Естонското правителство купува 507 електрически коли от Mitsubishi

От
507 Mitsubishi i-MiEV заминават за Естония

У нас министър Трайков се качи в Mitsubishi iMiEV по време на първата конференция за електрическа мобилност през изминалия февруари, но човек може да си купи само близнаците на модела - Peugeot iOn и Citroen C-Zero. За сметка на това обаче естонското правителство ще получи първите 50 i-MiEV от поръчаните общо 507 бройки от японската компания - най-голямата единична поръчка на i-MiEV досега...

Има нещо тук, ще кажете. И няма да сгрешите. Това странно количество от 507 'парчета' i-MiEV, които естонците ще получат е договорено с Mitsubishi през март като част от споразумение за покупка на 10 милиона тона емисионни права, а доставката на колите Mitsubishi планира да приключи до края на фискалната 2011 г.

Естонското правителство планира да използва електромобилите за обществени дейности (като например в социалната сфера), като част от политиката си да популяризира електрическите превозни средства в цялата страна, с надежда да намали CO2 емисиите на национално ниво. Освен това, правителството на страната вече обяви субсидии за покупка на електрически превозни средства и планира изграждане на зарядна инфраструктура. Mitsubishi пък ще работи за популяризиране на електрическите коли в Естония като осигурява техническа поддръжка на правителството и като наблюдава намаляването на CO2 емисиите с планове за продажби на i-MiEV на частния сектор от ноември.

Електрическият i-MiEV се продава вече по цял свят, но с цени от около 70,000 лв с ДДС неговите събратя все още не намират множество желаещи да си купят у нас. На втората конференция за електрическата мобилност преди 2 седмици в София министър Трайков обеща множество действия за подпомагане на продажните и разпространението на {tooltip}ЕПС{end-link}Електрически превозни средства{end-tooltip} в България и всички ние трябва да настояваме те да станат факт в уреченото време.

[От: Green Car Congress]

Прочетено 1866 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:49
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.