Понеделник, 26 Декември 2011 12:40

Продава се електрически Renault Kangoo Z.E. – има ли мераклии?

От
Renault Kangoo Z.E. Maxi с пет места се продава на mobile.de

Ей така докато си говорим за пазарни дебюти в България и докато се чудим коя марка кога ще представи електрическите си модели (не че са много на този етап - говорим за Renault, Opel /Ampera/ и Chevrolet /Volt/, да речем), но не щеш ли, съвсем истински електрически коли вече се продават на много познато за нас (в България) място - mobile.de...

Коледа е и макар това да не е причина да спираме с работата по elektromobili.bg (който все още води към eCars.bg), малка разходка из нета с кафенце в ръка разкрива интересни неща. Да, сега това е все още доста 'интересно явление' (поради липсата на развит пазар) - продажба на електрически модели и то от утвърдени автопроизводители. Та, докато си ровичках из германския гранд на онлайн авто обявите, реших да избера категория Elektro и да видя дали там има нещо ново (за мен) което 'да носи и гриф' 2011. Хоп, точно в десетката - най-отгоре във ВИП обява се мъдри беличък Renault Kangoo Z.E. задвижван само и единствено с електричество.

 

Демонстрационен мини модел на Renault Kangoo Z.E.
Демонстрационен мини модел на Renault Kangoo Z.E.

 

Не можахме да разгледаме модела по време на Автосалон София 2011, където обаче Renault България беше посветила щедро и почти изцяло щанда си на електрическата мобилност. Е, не е съвсем така де (имам предвид невъзможността да видим Kangoo), имаше точно 'модели' - в красиво оформени специално за целта кутии бяха изложени всичките електрически модели, които от следващата година френският автопроизводител ще продава - Fluence, Kangoo, Zoe, Twizy - всичките с добавка Z.E. А в центъра, на подиум, оборудван и с електро колонка имаше съвсем истински електрически Fluence Z.E., който надлежно разгледахме и наснимахме.

Renault Fluence Z.E. на Автосалон София 2011
Електрическият Renault Fluence Z.E. на Автосалон София 2011

Обявата (от Хамбург) обаче е за Kangoo Z.E. и по всичко личи, че се продава демонстрационна бройка, на (обявена) цена от €30,923 с ДДС. С други думи, ако някой от България реши да купи колата и успее да договори известна отстъпка - с която пък да покрие разходите по транспортиране и регистрация - крайната цена у нас ще бъде някъде под 65,000 лв. Да, дизелов Kangoo струва по-малко, но все пак имаме не малък напредък - в момента у нас се продават само електрическите близнаци Citroen C-Zero/Peugeot iOn - на цена от 75,000 лв с ДДС...

Електрическият Peugeot iOn на GLOBUL
Електрическият Peugeot iOn на GLOBUL

Разликата виждате сами! Отново, тези цени са далеч от мотивиращи пазарното развитие на електромобилите, но с такива скокове (надолу) нещата определено изглеждат оптимистични. Все пак говорим за многофункционален модел на 15-20% по-ниска цена, което няма как да не отчетем като сериозен напредък само в рамките на няма и година.

Ето и адреса на  Kangoo Z.E. обявата в mobile.de, а ако междувременно някой купи колата и линкът вече не е валиден, просто знайте, че в Германия вече започват да се появяват електрически модели на големи автопроизводители, а това означава и че с навлизане на пазара, електромобилите ще поевтиняват. Засега Renault е единствената компания, която ще предлага пълна гама (мини, компактен, седан и лекотоварен модел) електромобили, част от които трябва да се появят официално и у нас през 2012 г. (очакваме Fluence и Kangoo всъщност). Това е доста сериозен ангажимент към електрическата мобилност и точно заради сравнението, което направих малко по-горе, електрическите модели на Renault се 'бавят' у нас - целта на компанията е да осигури нужните предпоставки цената на електрическите й модели да е равна с тези на съответните вариант с ДВГ - това, разбира се, означава й държавна подкрепа (която у нас засега не се задава с особена сила), под формата на отстъпка при покупка на електромобил, каквато вече има в някои европейски държави (обикновено около 5,000 валутни единици).

Дори това да не стане факт (държавната подкрепа) имаме още много работа за вършене - първо с популяризирането на електромобилите и разясняване на всички аспекти около тяхното използване и обслужване, след това с изграждане на инфраструктура за обслужване и зареждане и разбира се паралелно със създаване на конкурентен пазар и (информиран) интерес у потребителя. Е, празниците са хубаво нещо - да си прекараме хубаво, че след това ни чака мноооого работа Smile.

Мартин Хаджистойков - eCars.bg

Прочетено 6033 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:52
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.