Неделя, 15 Януари 2012 23:30

Електро вариант на Skoda Citigo – 'истински зелено' по чешки

От
Електрически Skoda E-Citigo подготвят в Чехия

В края на септември 2011 Skoda демонстрира по семпъл (типично за марката) начин новия Citigo градски модел и въпреки липсата на електрически вариант в първоначалните планове, сега такъв се появява на хоризонта. От предишната ни статия за модела сте разбрали, че става дума за семпла функционална малка градска кола, която трябва да се появи на пазара тази година с ниски емисии и разход за конвенционалните версии, а новото и по-скоро 'електрическото' в информацията е, че модел, задвижван с електромотор и батерии, можем да очакваме през 2014 г...

Skoda е част от концерна Volkswagen - източникът на повечето технологии и разработки за чешката марка - и в случая с новия Citigo ни изглежда логично E-Citigo да прилича доста на електрическия VW E-Up, който пък би трябвало да сме в състояние да си купуваме от 2013 г.

Тези дни имахме повод да повдигнем булото на електрическата мобилност във Volkswagen и след като стана ясно, че (поне) първите модели с електрическо задвижване на компанията ще споделят една и съща задвижваща система, не се изненадваме и от информацията, че E-Citigo следва да получи същите 85 кВ електромотор и 26.5 кВтч батерии, като на Golf Blue-e-Motion, например. Да, системата вече получава малко повече сила, както изглежда по техническите характеристики на концептуалния (но функциониращ) Volkswagen E-Bugster и затова също не е чудно, че на този етап в Skoda не са сигурни какъв ще бъде пробега на колата или колко време ще бъде нужно за зареждане на батериите. За две години нещата могат да се развият доста в техническо отношение, така че очакваме подобрения дори на вече подобрената версия на системата в E-Bugster. Иначе, в двувратия E-Citigo има място за четирима, освен ако батерията не изяде част от комфорта на задните пътници...

Изпълнителният директор на Skoda Винфрид Фаланд смята, че "изцяло електрическото задвижване е предназначено само за градския трафик и тъй като Citigo има същото предназначение, ние, разбира се, ще направим електрическа версия."

Е, при такова изказване е малко странно, че електрическият вариант не идва първи, но предвид 'забавянето', което така или иначе има във Volkswagen по отношение на електрическата мобилност, нещата в Skoda едва ли има как да станат по-бързо. И още нещо, сега може да звучи странно и да няма директна връзка, но аз твърдя, че един ден, и той няма да е много далеч, сегашните най-големи почитатели на мощни V8 коли и от сорта 'гълтащи гориво' превозни средства, ще се интересуват най-много от електрическите коли.

eCars.bg

Прочетено 2058 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:27
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.