Вторник, 31 Януари 2012 08:30

Тур дьо Франс с Tesla Roadster: 10-16 март

От
Фабрис Капитен и неговата Tesla са готови за Тур дьо Франс - за първи път изминат с електромобил

Традиционните рали обиколки във всеки формат, във всяка държава, са особено атрактивни, ефектни, очаквани и... шумни. Дори повече, звукът от ревящите двигатели внася допълнителен нюанс в пъстрата палитра на надпреварата. Сякаш нещо ще бъде отнето от рали-феновете, ако мощните двигатели бъдат заменени от електромотори, но дали е така наистина? Едва ли, просто ще трябва малко време за адаптация - като при всяко (дори желано) нововъведение. Има състезания с електромобили, които сме коментирали, но сега ще се 'електрифицира' нещо легендарно...

Пилотът Фабрис Капитен ще участва в Тур дьо Франс с електрическа кола, като ще трябва да измине 3418 км за 7 дни.

Фабрис вече има опит и призово място на еко-рали (за коли с алтернативни източници на енергия) в Монако, зад волана на хибриден Toyota Auris, постигайки консумация на енергия с почти равни показатели, с тези на Ерик Комас. Това е състезателят, който печели в това предизвикателство два пъти, зад волана на своя Tesla Roadster.

И така, Капитен решава да се 'пробва' на Тур дьо Франс също с Tesla Roadster, която управлява вече шести месец - за взаимно опознаване.

Това е наистина предизвикателство, което ще постави технологията на Tesla на изпитание - с някои етапи с дължина повече от двеста и седемдесет км! Основен акцент ще бъде, свеждането до минимум  консумацията на енергия.

Като тактически план са изготвени две сесии - по около 3 часа шофиране на ден, съчетани с 6 часови фази за презареждане на батериите. По времето, когато електромобилът се зарежда - на обяд и вечеря - са предвидени и организирани срещи, поставящи акцент върху потенциала на електрическите превозни средства и популяризиращи регионални инициативи.

Турът стартира на 10 март, а ежедневни справки и информация ще получаваме от Ян Гобърт, редактор на сайта TechVehi.com, който ще бъде 'навигатор' на Капитен. Ето какво предстои в първия Тур дьо Франс с електромобил:

  • Общо разстояние: 3418 км..
  • Максимално разстояние между две спирки: 272 км.
  • Средно дневно разстояние за преодоляване: 490 км.
  • Пилот/ко-пилот: Фабрис Капитен / Ян Гобърт
  • Карта на маршута и спирките:

На всяка от спирките по време на тура, ще се провежда популяризираща дискусия за електрическите превозни средства

Сериозно се замисляме, да вземем да си спретнем и ние едно BG-турче... ама хайде да дойде пролетта, пък ще видим Wink.

[От: Tech Vehi]

Прочетено 1806 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:09
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.