Петък, 17 Февруари 2012 08:30

Очаквания за развитие на пазара на електромобили в Европа

От

Навлизането на електромобилите на пазара, не става с очакваните темпове - нужна е информация, търпимост и желание

Независимо от предходни прогнози на водещи консултантски и изследователски агенции, пазарът на ЕПС не се развива с предречените му и очаквани темпове. Анализаторите вече са започнали да преоценяват своите решения за пазарните тенденции, представяйки с по-реалистичен поглед, че световният пазар на електромобили вероятно ще регистрира по-бавен растеж и в близко бъдеще...

Реалността срещу пазарните прогнози

През 2009 г. Pike Research прогнозира, че до 2017 г. пазарът за хибриди, електромобили и зареждаеми електрически превозни средства ще нарасне до 2,9 милиона бр. коли. IDTechEX прогнозира, че до 2025 г., 35% от всички продадени автомобили ще бъдат зареждаеми (ел.) превозни средства, като чисти електромобили ще представляват 10% от този сбор. Според Edmunds.com пък продажбите на електромобили представляват около 1% от целия пазар. Продажбите на {tooltip}ЕПС{end-link}Електрически превозни средства{end-tooltip} са намалели с нарастващата икономическа 'слабост'. Този факт повлия на изготвяните пазарни прогнози и някои от тези консултантски и изследователски институции промениха своите предишни приблизителни оценки. Boston Consulting Group ревизира своята прогноза за електрически превозни средства, като коригира посочените между 6 и 8% 'електрически' продажби - от общите продажби на автомобили през 2020 г., до 5% или дори по-малко. Morgan Stanley намали прогнозата си за глобален пазар на акции на ЕПС до 2025 г. от 8,6% на 4,5%.

Електромобили на пазара през 2012 г.: бавно понижение

Гарвин Ябуш, главен инвестиционен директор в Green Alpha Advisors, описва пазара на ЕПС през 2011 г. като "зараждащ се, малък, но разрастващ се". Според 'автомобилно' проучване на KPMG за 2012 г., въпреки продължаващите големи инвестиции от автомобилните производители в разработката на електрически превозни средства, 65% от световните автомобилни мениджъри не очакват продажбите на електрифицирани возила да надхвърли 15% от годишните продажби в световен мащаб автомобили преди 2025 г.

Ако определим 2011-та като начална година за широкото възприемане и усвояване на ЕПС, това не означава, през 2012 г. електромобилите ще покорят пазарите и продажбите им ще са във възход. Въпреки че националните правителства в много страни обявиха различни планове и стимули за подобряване на зарядната инфраструктура и стимулиране закупуването на електромобили, както и че големите производители демонстрираха нови модели електрически коли, за да се осигури още по-голям избор за купувачите им, пазарното 'превключване' от бензин на ток не може да бъде постигнато за 'нула време'. Както Кевин Сий, водещ анализатор на Lux Research коментира, 'това ще е по-скоро бавен растеж (продажбите на електрически превозни средства), отколкото експлозивен скок'.

Широкото приемане на електрически превозни средства се нуждае от зрели и рентабилни технологии, силна подкрепа на инфраструктурата, сътрудничеството в рамките на сегмента и формализиране на индустриалната стандартизация. Днес, цената на {tooltip}ЕПС{end-link}Електрически превозни средства{end-tooltip} е все още висока и ползите от електрическата мобилност, като по-ниски разходи за 'гориво', например, няма веднага да компенсират разликата. До известна степен, цената на батерията определя дали електрически превозни средства могат да бъдат достъпни за по-голям процент от потребителите.

Както изглежда, очакванията по отношение на навлизането на пазара на електромобили са в процес да бъдат намалени до по-скромно, но по-реалистично ниво, за да бъде в съответствие с общите икономически условия и специфични схеми за подпомагане. У нас очакванията не са големи, а определено реални и заради това всеки местен проект-идея-реализация, намира позитивен отзвук и все по-нарастваща подкрепа. И за да не хлътнем в порочния кръг 'яйцето или кокошката', започнахме много разумно-електромобилно, с няколко електромобила, няколко модифицирани коли, няколко зарядни станции, две конференции, национална инфо-кампания... и така да се знае, и възприема електрическата кола, като нещо нормално, необходимо, и (вече) познато.

[Източник: CARS21]

eCars.bg

Прочетено 2777 пъти Последна корекция Събота, 24 Март 2018 16:13
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.