Петък, 20 Април 2012 12:18

Електромобили: модели и цени, на които може да ги купите сега (2012) – Допълнена

От

elektromobili_pazar_prodazhbi

Актуално: Очаквайте скоро нов блог с актуални цени и предложения на пазара към края на 2015 г.

Започваме този инфо бюлетин с един въпрос, чийто отговор има връзка със заглавието и е отправна точка за вашето решение за покупка на електромобил. Бихте ли си купили сега електро кола от някой автопроизводител, преди да са стартирали продажбите съответно с гаранция и сервизно обслужване в България? Чрез внос от европейска държава, например. На този етап не знаем за такива случаи у нас, но с вече наличните предложения на голям пазар като германския има голяма вероятност това да започне да се случва съвсем скоро...

Първо България. Няма как, засега ще бъдем много кратки тук – нова електро кола в момента може да си купите само от Автомотор Корпорация – говорим за Citroen C-ZERO на цена около €29,000 без ДДС. Твърде е възможно да има складова наличност и от близнака Peugeot iOn, на същите цени. От тези два типа са и първите няколко регистрирани у нас през 2011 г. електро коли, една от които е на GLOBUL. Тестовете на германската DEKRA показват 138 км пробег при температура 22°C, и 65 км при -5°C. Последното е малко обезкуражаващо, но повече по въпроса има от отзивите на въпросните първи електро коли в нашата статия за електромобилите през зимата в България. И, разбира се, в Toyota, например, ще намерите различни хибриди, като Prius и Auris.

Преди да изчерпим настоящите възможности у нас, след месец ще бъде направено официално представяне на Opel Ampera, но точно кога през годината Ampera и Chevrolet Volt ще може да купите от дилъри като Дженеръс Ауто ще научим съвсем скоро и ще ви кажем.

И както сме на тема електромобили с удължен пробег, да видим какво става с последните два в mobile.de. Да, взимаме за отправна точка най-големия онлайн авто пазар в Европа не случайно. Всъщност, току-що го казахме - това е най-големия източник на информация за авто продажби на едно място в интернет.

Chevrolet Volt

Днешният преглед на обявите в сайта показва 8 обяви за Chevrolet Volt, от €35,000 за кола на 3,500 с първа регистрация 6/2011 и още две три подобни оферти, до няколко нови предложения, които започват от €41,900. Това са все модел 2011 варианти, а срещу последната обява, в чието заглавие има 2012, се мъдри малко странната цена от €56,680 (от които може да се извадят 25% при Т1 експорт). И понеже не сме на 100 км от Германия, доставката излиза от около €450 до €1,100 за най-далечните региони като Хамбург.

Opel Ampera - тук вече нещата се множат всеки ден - говорим за европейски модел все пак и днес засякохме 79 обяви за първия електромобил с удължен пробег на Opel. Изненади с цените няма и тук - още преди време ви казахме, че Ampera ще се предлага с 1,000 повече от Volt и цените ще започват от €42,900 и точно на такава стойност са първите обяви за продажба в Германия. При 20 оферти на страница (и общо 4 страници за Ampera) още в края на първата отиваме на около €48,000, но в следващите три страници цените се покачват с още не повече от €1,800. За момента Ampera има 4 режима на задвижване, като последният е за съхранение на заряда, което значи, че когато излезете на магистралата може да преминете на режим на задвижване чрез бензиновия двигател/генератор и да съхраните наличната е батерията електроенергия. Защо ви е да правите това? Ами, ако живеете в държава, където в някои градове има градски зони, в които могат да се движат само електромобили или пък има солени глоби за генерирани въглеродни емисии, когато навлезете в такава може да превключите своя Ampera на електроенергия за, например, още 50 км чист и безшумен пробег. Много повече ще научите от нашия подробен профил на Ampera (по който все още работим) в Elektromobili.bg

Nissan LEAF! Ооо, да, LEAF се продава в Германия (и не малко други държави в Европа) от началото на април на цени от €36,990 и може би вече се досещате, че ще кажем – няма изненади. Започваме с няколко обяви за по €37,990, а най-скъпото предложение за момента е на стойност €39,060. LEAF има пробег от около 150 км с едно зареждане на батерията, но първото поколение също среща известни затруднения с постигане на такъв резултат в студено време. Нещата обаче се променят бързо – модел 2013 ще има подобрено управление и контрол на батерията за повече пробег, което не значи, например, 200 км, а просто гаранция, че и през зимата ще може да разчитате на (почти) пълните възможности на колата. Новият LEAF ще си има и двойно по-бързо бордово зарядно устройство (6.6 кВ спрямо сегашното 3.3 кВ), но за собствениците на LEAF 2011 и 2012 няма да е особено лесно да направят ъпгрейд. И още нещо много интересно - най-вероятно LEAF 2013 ще бъде оборудван с технология за безжично зареждане. Е, май си струва да почакате старта на продажбите следващата година у нас. Такава е информацията ни от българското представителство и тя важи също за моделите на Renault.

Точно с тях продължаваме, защото френската компания е първата в света, която от 2012 г. предлага пълна гама електромобили. И ако трябваше да започнем този бюлетин с "най-евтиното", значи мястото на Renault беше най-отпред. Ето защо:

Renault Fluence Z.E.

Renault Fluence Z.E. – не стига, че е по-голям от LEAF и Volt/Ampera, ами е и доста по-евтин. Обявите за Fluence Z.E. стартират от само €26,200 и сред общо 27 оферти на-скъпата е за €29,589 с ДДС. Мда, огромна разлика, която в Renault постигат с "хитрина", която бързо зарази Nissan и Volkswagen. Става дума за отделен лизинг на батерията за около €75-85 на месец, което позволява изваждане на цената на последната от общата продажна стойност на електромобила.

Renault Kanzoo Z.E. – какво са градски доставки без "баничарка", а може ли да няма електрическа? Тук обявите стартират от същото ниво, с оферта за €26,429 за кола на 61 км, регистрирана преди месец и отиват нагоре до 29,850 за обява #24. И Fluence, и Kangoo имат идентичен пробег с този на Nissan LEAF, но предвид товарната си функция, Kangoo има определено по-мощен електромотор.

Renault Twizy – кой каза евтино? Това е СУПЕР евтино! Мини градската електро кола на Renault стартира от няма и 8 хиляди евро, което не е чудно предвид "отворените" врати и компактната форма. Най-скъпият Twizy се пъне да подмине десетака, но разумно остава на €9,980 и понеже много му подхожда, с неговата реклама се занимава френският диджей Дейвид Гета. Twizy определено е градска/квартална кола, която едва ли ще карате при много студено време, но кой знае...

Renault ZOE

Renault ZOE – тук вече, удряме на камък. Не за друго, а защото ZOE все още не е стигнал до пазара, макар че това се очаква да стане по някое време тази година. Като компактен модел ZOE е на позиция надолу по отношение на цените от Fluence и Kangoo, с обявен старт от €21,000, но с цели 210 км пробег. Отново, при оптимални атмосферни условия и "анти зиг-заг" шофиране. Още отсега се знае, че Renault вече работи и по второ поколение батерии за модела, който между другото е създаден от нулата като електрически (както и Twizy), за разлика от първите два, които от доста време се предлагат и с ДВГ.

На пазара има и различни по-неизвестни предложения като Tazzari Zero на средна цена €25,000 – мини електро кола с централно разположено кръгло арматурно табло, до 140 км пробег и мощност 15 лВ (20 кс), въпреки която максималната скорост е 100 км/ч.

Днес имаме и материал за първия хибриден скутер в света от Piaggio, но марката предлага и товарни електромобили като Porter във варианти бус и товарна каросерия на цени 22-29 хил. Евро с мощност 24 кс, пробег до 110 км, товароносимост до 460 кг и макс. скорост до... 55 км/ч.

Tesla Roadster

Нагоре (и то много) в цените отиваме към стотарката, където доминира съвременният електро пионер Tesla Roadster. Tesla е съвсем нов автопроизводител, но ако Roadster ви изглежда познато, то е поради факта, че това всъщност е Lotus купе, преобразувано от Tesla до електромобил. Roadster вече не се произвежда, но все още може да се закупи от магазина на Tesla във Виена, например, а срещу €105,000 и нагоре получавате пробег над 300 км и ускорение за 3.7 сек от 0-100 км/ч (версия Sport). Всъщност нов Roadster е вече сравнително трудна покупка, но срещу €95,000 може да си купите такъв на две години. Да, феноменално. Няма и 10% загуба на първоначално цена за две години! Ускорението на Roadster също е феноменално, което е неприятно да разберете, ако самоуверено държите волана на Carrera S...

Много ни се ще да имаше вече предлагане и обяви за Tesla Model S, но продажбите в САЩ ще стартират през лятото, а за Европа не знаем.

Fisker Karma

Знаем, обаче, че Fisker вече има всички Евро сертификати и започна да продава своя електромобил с удължен пробег, Karma, на цени от €102,300 във Франция, например. Странно но търсенето в mobile.de за Karma се увенча с успех, но единствената оферта за модела е от Италия, където твърдят, че продават първата внесена бройка в колата и може би поради този факт и търсят едни хубави €122,000. Е, като се има предвид, че клиенти на марката са Лео Ди Каприо и вицепрезидента Ал Гор и предвид супер луксозния ЕКО-ШИК имидж на тази фурия с обща мощност от 403 к.с., не сме очаквали нещо евтино. В САЩ, все пак го карат (както обикновено) по-скромно откъм Fisker цени и сме убедени, че е само въпрос на време да видим внесени от там екземпляри, с което се спестяват не малко пари.

Прочетено 37986 пъти Последна корекция Понеделник, 07 Декември 2015 13:35
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.