Сряда, 05 Септември 2012 07:23

Nissan e-NV200 се пробва като земеделски електро ван

От
nissan_e-nv200_elektricheski_minivan

Това определено все още липсва на младия електромобилен пазар - масов електрически миниван. И други неща липсваха, но ако преди 15 години опитът на GM с EV1 да подкара електрическата мобилност са (само)провали с гръм и трясък, през 2012-та електромобилната тенденция е много по-силна. GM отново е сред пионерите, със своите електромобили с удължен пробег Opel Ampera и Chevrolet Volt, но "водачите" при изцяло електрическите модели са Mitsubishi и Nissan/Renault. Mitsubishi i-MiEV излезе на пазара още през 2009 г., но появилият се през декемри 2010 г. Nissan LEAF открадна бързо първенството и стана най-популярния съвременен 100% електромобил. С един модел не става, обаче, затова Nissan започна да разширява обхвата и през миналата година представи концептуалния електро ван e-NV200. Оттогава новата идея на компанията спечели различни симпатии и дори ще бъде новото такси на Ню-Йорк, а май и на Лондон (о, как ли ще се раздели градът с тази своя икона - старите лондонски таксита), но тестовете продължават с пълна сила и e-NV200 отива на проби на село...

Ще дойде момент и до наше село да стигне това ново возило, но сега Nissan започва тест на електрическия миниван в префектура Точиги (хм...), където товарна версия на e-NV200 тръгна из живописните селски кътчета на областта от 3 септември. Новият електро ван ще се използва най-вече за превозване на земеделски продукти от фермери до крайпътни магазини, но това няма да е единственото задължение на e-NV200, защото целта е да се тестват удобствата, икономичността и ползите за околната среда от многостранното използване на електрическия ван. "Полевите" тестове ще продължат до 17 септември.

В първия тестов период e-NV200 ще обикаля двайсетина фермери и с него ще се разнасят произведени от тях агрикултури, които се продават в местни крайпътни магазини. Обикновено всеки фермер доставя своята продукция до магазините сам, но по време на тестовия период за тази цел ще се използва предоставения от Nissan e-NV200.

Целта на теста е да се изпробват удобствата на електромобилите от гледна точка на домашно презареждане в земеделски райони, където броят на бензиностанциите постепенно намалява, заради застаряващото и също намаляващо население. Тестът иска също така да демонстрира (и провери), че електрическото превозно средство е много по-щадящо природата при използването му за товарни цели и доставки на земеделски продукти до магазините, защото не генерира въглеродни емисии в движение.

Рециклируемите енергийни източници, включително малките хидро производства на електроенергия, соларните инсталации и биомасата, са силно приложими в земеделските райони. В префектура Точиги използването на такива източници за захранване на земеделски съоръжения се стимулира, като целта е "местна продукция, местна консумация" подход към електрическата енергия и настоящият тест е част от този подход.

В земеделските райони има много съоръжения и дейности, които не могат да функционират при спиране на електроенергията, като за млекодобив или отопление на пластмасови резервоари и затова втората част от теста е до края на фискалната година да се провери капацитетът на електрическия e-NV200 да съхранява и отдава електроенергия (V2X).

Признаваме си, една от целите ни е при първа възможност да се сдобием с електрически ван и засега погледът ни е насочен основно към Nissan. Е, няма да е никак зле да се появи и малко конкуренция Smile.

От: Green Car Congress

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 2247 пъти Последна корекция Сряда, 05 Септември 2012 08:18
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.