Sidebar

19
Пет, Апр
× Това са електро колонки и зарядни станции, контролери и други подобни неща.

Искам да направя зарядна станция пред блока. Някакви съвети / идеи ?

Преди 8 години 10 месеца #1837 от k_stavrev
Искам да напрявя зарядна станция за електромобил пред блока. И веднага се сблъсках с много проблеми....

Планът е да взема ток от таблото на входа - от моя личен електромер и да го изведа извън блока, някъде на удобно място до паркинга пред блока.
Материалите общо взето са ясни: кабел СВТ 3x2.5mm2 сложен в гофрирана тръба, предпазител 25А , малко метално ел. табло, примерно 25x30x15cm.
Искам да направя всичко качествено и както трябва. Поне ще се опитам, да видим какво ще излезе.

Проблем 1: Ако ползвам вече съществуващите кабелни канали и шахти на ЧЕЗ, те вероятно ще ми искат наем ? Но ако не ги ползвам, ще падне пробиване и доста копане (поне 20 метра).
Пред блока има 4 кабелни шахти и предполагам няколко кабелни канала които да ги свързват. Да, ама не съвсем... Отворих всичките шахти, за да разгледам коя накъде води, но се оказа, че до едната не водят никакви канали - кажи речи е сложена за красота, друга е магистрална за високо (няколко kV) на улицата е, и е без разклонения - т.е. не води натам, накъдето искам, а последните две бяха заключени с допълнителен самоделен капак (!!!) със специални секретни болтове. Явно последните се ползват от кабелните оператори. Така че тук съм донякъде в задънена улица.
Проблем 2: виза за СТРОЕЖ !?!? Оказва се, че извън входа на блока, всички терени са общински и за изграждане на каквото и да е съоръжение от общината ще искат ПРОЕКТ със скици. Подава се молба за виза за строеж, чака се одобрение от общината, после от Софийска голяма община, после се издава виза за строеж, както и виза за преход/трасе (ако не се ползват каналите на ЧЕЗ). За издаването на тези неща се чакало няколко месеца, и се плащало на квадратен и на линеен метър. Само за справка: площта, която таблото ще заеме е около 0.04 м2 -- не знам за такава площ какво точно ще ми таксуват ? :)
Досега в моята община (Илинден) още не са се сблъсквали с такова чудо - искане за изграждане на зарядна станция за електромобил на общиснки терен. Май само Сименс са искали разрешение, но в рамките на техния собствен терен. Така че от общината нищо не знаеха по въпроса и не можаха да ме посъветват как, какво и защо трябва да се направи. Питаха ме дали съм питал ЧЕЗ, но човек от там вече ми беше казал първо към общината да се обърна. :) Така че те ми описаха само тази процедура с визата за строеж. А дали няма друг по-лесен начин ?

Много хора ще кажат - направи си го и не ги питай . Това хубаво, но все пак аз искам да съм коректен. Обаче реално какво ще стане, е друг въпрос.

Който има някакви съвети или идеи, моля да помага !

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 8 години 10 месеца #1838 от mumojem
Поздравления за инициативата и започвам отзад напред:

Много хора ще кажат - направи си го и не ги питай . Това хубаво, но все пак аз искам да съм коректен.


Това е най-важното, да си коректен. Процедурите са тромави, но заедно с приятел архитект сме в напреднал етап на разработка на процедурите за различните видове монтаж на зарядни станции. Ще вземе още известно време и ще започнем да предлагаме услугата, заедно с продажба на различни видове зарядни устройства. Това с визата за строеж е така, защото всичко монтирано на земята го водят строеж и е трудно. Възможно улеснение е монтаж на стълб. Като се подготвим добре ще пусна блог с всичко за услугите и вече всеки който иска сам ще може да се пробва.

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.