Събота, 14 Май 2011 14:00

Toyota пуска Prius Алфа в Япония с вероятни закъснения в доставките

От
Toyota Prius Aplha хибрид

Toyota Motor Corporation (TMC) пусна новия  Prius ? (Prius alpha) в Япония. Произхождащ от третата генерация Prius хибрид, Алфа предлага интериор с множество възможности за смяна на конфигурацията. Заедно със старта обаче, Toyota обяви, че предвижда неизбежно забавяне в производството и доставките на Prius ?, заради последствията от разрушителното земетресение в страната от март тази година.

Сигнатурата Алфа е базова и за петместната Prius V, която трябва да влезе в продажба през лятото в САЩ и за седем местната Prius +, с планиран старт в Европа в средата на 2012 г...

Prius ? ще се предлага с две комбинации в интериора: с пет места на два реда седалки и седем-местен вариант с трети ред, чиято конфигурация е възможна благодарение на компактната литиево-йонна батерия — първата за масова хибридна кола на Toyota — в централната конзола. (Петместната версия е оборудвана с NiMH батерия.)

Prius ? технически данни
Двигател 1,797 cc (2ZR-FXE)
Мощност 73 kW (98 hp)@ 5,200 rpm
Въртящ момент: 142 N·m (105 lb-ft) @ 4,000 rpm
Електрически мотор: Permanent magnet synchronous motor
Мощност: 60 kW/207 N·m torque
Комбинирана мощност: 100 kW (134 hp)
Батерия(5-места) NiMH
Батерия (7-места) Li-ion

Новата Prius ? е снабдена с Toyota Hybrid System II (THS II) с редуциране на скоростта на мотора и 1.8-литров Atkinson двигател. Комбинацията от аеродинамичност (0.29 коефициент на съпротивление) и ниско тегло дава разход от 3.2 л/100км и 89 г/км CO2 емисии).

Колата надхвърля изискванията на настоящите японски стандарти от 2010 г. за ефективност в разхода на гориво с 25% и отговаря на новите за 2015 г. CO2 емисиите са 75% по-ниски от стандартите за 2005 г. (най-стриктните японски) по одобрена от Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта система за нискоемисийни превозни средства, което класира Prius ? за получаване на правителствени отстъпки и субсидии за природосъобразни превозни средства.

Toyota използва своята Eco-Vehicle Assessment System (Eco-VAS), за да намали вредите за околната среда, включително изхвърлянето на CO2 емисии. Преценка на използваните материали, производствени методи и лепила за части от интериора са намалили количеството органични летливи смеси, намалявайки миризмите в купето под заложените от Асоциацията на японските автопроизводители стандарти.

Във всички модели има стандартно монтиран в хибридната система "електромобилен" индикатор, който показва кога бензиновият двигател се изключва и колата се задвижва само от електрическия мотор, което осигурява на водача информация за задвижването на колата.

Сред новите технологии в ? е големият панорамен покрив, първи за кола на Toyota, който е с 40% по-лек от стъклен еквивалент и увеличава чувството за пространственост на интериора, а електрическата щора може да се командва и извън колата.

Toyota планира месечни продажни от 3,000 бройки за новата Prius ?.

[Източник: GreenCarCongress]

Прочетено 1409 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:17
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.