Четвъртък, 19 Май 2011 15:00

Руският хибрид Ё-мобиль толкова евтин, че получи 47,000 поръчки от Ден 1

От
Поточната линия на Ё-мобиль

Разбира се, руснаците също искат парче от големия пай на хибридния авто пазар. Ё-Авто, смесено дружество между производителя на камиони Яворит и Онексим груп на руския милиардер Михаил Прохоров, са започнали предварителна продажба на Ё-мобиль - ултра-евтин хибриден автомобил, проектиран за средния потребител.

Всъщност, предварителната продажбата започна много ентусиазирано, тъй като през първия ден те са получили 47,000 поръчки...

Електромобилът ще се произвежда в завод близо до Санкт Петербург, от който могат да излизат 45,000 бройки годишно. Разбира се, ако всичко върви по план, капацитетът ще се удвои с изграждане на втория блок на завода.

И сега най-важното - колко ще плащате за хибриден автомобил, който достига 120 км/ч, има пробег до 700 километра и разход от 3,5 л/100 км?

С обявени цени от 16,500 - 22,000 лв на нас ни звучи като много добра сделка, особено в сравнение с доста по-солените цени на хибридни линия на Toyota например.

Вероятно се досещате, че това е причината за огромния брой предварителни поръчки, с 47,000 в първия ден и вече 90,000 (в момента на създаване на тази статия) - цената си е цена - Tesla Roadster например се продава в само няколко хиляди броя годишно, със своя стикер от над $100,000...

Ето и малко технически данни от българското Wiki:

В базовото оборудване на всички модели влизат:

  • Роторен двигател с мощност 45 кВт/60 к.с. върти електрогенератор, който захранва два електрически мотора, работещи на прав ток (по един за всяка ос) с мощност 15 кВт всеки.
  • Гориво — бензин 92/сгъстен природен газ (метан).
  • Пробег при пълни резервоари — до 700 км.
  • Капацитет на бензиновия резервоар - 20 литра, запас от сгъстен природен газ - 14 куб.м. или втечнена пропан-бутанова смес - 20 литра.
  • Пробег само с акумулатор (със загасен ДВГ) — 2 км
  • Екологичен клас — Евро-5 (при използване на природен газ)

О, и още нещо. Русия е най-големият производител на природен газ, така че двете компании предвидливо са помислили да включат възможност колата да се движи на газ. Природният газ е и по-евтин, и по-чист от бензина, нали знаете...

И в допълнение, няма какво да си кривим душите - колата наистина изглежда изящна... не мислите ли?

Ё-мобиль крос купе
Ё-мобиль крос купе

eCars.bg

Прочетено 1961 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 21:37
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.