Сряда, 25 Май 2011 16:00

Първо видео ревю на Toyota Prius V от САЩ

От
Новата хибридна Toyota Prius V

За новото [по-голямо] дете в хибридното семейство на Toyota - миниванът Prius V - ви известихме пред около две седмици, макар че засега колата се подвизава (особено под това име) само в САЩ. Евро версията се очаква през 2012 г. с простичката добавка + към името, но отвъд океана вече правят първи тестове на хибрида. Това е и причината да изберем 6-минутно видео, което показва колата в детайли...

Както се очакваше, разходът на гориво е по-висок от този на Prius хечбек, отчасти заради по-високото със 109 кг тегло и отново по-високия коефициент на челно съпротивление, следствие на увеличените размери. Така или инак обаче колата показва по-добри резултати от първоначално обявените от Toyota:

  • Градско - 5.3 л/100км)
  • Извънградско - 5.9 л/100км
  • Смесено - 5.6 л/100км)

Prius V има същия двигател като на класическия Prius - 1.8-литров с мощност 134 кс и модифицирана трансмисия, с четири режима на задвижване: Стандартен, Електрически (1.6 км пробег), Икономичен и Мощен.

От Toyota вече определиха новия по-голям модел като "неатрактивен" за сегашните собственици на Prius, които залагат основно на икономичността. Очакванията са Prius V да привлече нови клиенти, които ще заменят своите SUV или миниван коли с по-икономичната, но обемна хибридна Toyota.

Най-вероятно параметрите на европейския модел ще са идентични, а вече се говори за седем-местна версия на Prius V в щатите. Няма как тя да не дойде и в Европа и с така обичания у нас данъчен кредит, нещата определено ще натежат в полза на колата в очите на родния купувач, решил да навлезе в света на хибридите.

Остава само да разберем дали в Entunes системата ще работи в нашите ширини...

Прочетено 1116 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:49
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.