Print this page
Събота, 04 Юни 2011 21:43

Хибридното Volvo V60 Plug-in Wagon – видео тест драйв

От
Зареждаемият хибрид Volvo V60 е с отлични показатели за разход на гориво - супер икономичен и 'зелен'

Преди няколко седмици, на проведеното в Берлин Michelin Challenge Bibendum - събитие в авто-индустрията, посветено на разхода на гориво и 'зелените' превозни средства - бе предоставено за тест-драйв Volvo V60 Plug-in Hybrid Wagon (пфу, именцето си го бива).

Колегите от allcarselectric.com имаха удоволствието да изпробват модела (ние-догодина) и вече споделиха мнението си в малка статия, но сега ни представят официалния видео клип на теста.

Колата, която караха те, е само прототип на V60 PHEV, а окончателната версия ще може да изминава около 50 км в изцяло електрически режим и ще постига почти 1200 км преход, при комбинирано използване на дизеловия двигател и електрическия мотор - отличен показател, отговарящ на 2/100 км разход!

В допълнение, от Volvo съобщиха, че V60 PHEV е проектирано да тегли до 2 тона товар и да транспортира петима възрастни и техния багаж без проблем - нещо, което никой друг зареждаем модел превозно средство, не може официално да постигне в момента.

Луксозен интериор и голям вътрешен обем, предлага хибридното Volvo V60

За съжаление на американците, V60 PHEV няма да се предлага в САЩ в сегашната му форма, тъй като Volvo  чувства, че пазара в САЩ не е готова за дизелови Plug-in хибридни коли, все още.

Въпреки това, Volvo планира да използва V60 PHEV като тест-платформа, за да развие технологията на Plug-in хибридите, някои от които, могат да бъдат предназначени за пазара в САЩ, което прави V60 PHEV важно средство за демонстрация на това, което може да се очаква през следващите години.

Ще потърсим Moto-Pfohe - нашият представител за Volvo - за да разберем кога се очаква (официално) модела у нас. Твърде вероятно е, единични бройки да изпреварят премиерата - както много пъти досега.

Източник: [allcarselectric.com]

Прочетено 1996 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:23
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.